Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Vyhlášeny výsledky prvního ročníku soutěže Právník roku

Do „síně slávy“ vstoupil JUDr. Karel Čermák

 

Během roku jsme advokátní veřejnost už informovali, že zakladatelé právního portálu epravo.cz (Miroslav Chochola a Jaroslav Vaško) vymysleli a uvedli do života soutěž s názvem Právník roku.

Jejím smyslem mělo být ve veřejnosti rozšířit povědomí o právní profesi jako takové a snaha budovat právní profesi odpovídající image, nezkreslenou  mediálními skandály několika „nepodařených“ kolegů. Soutěž si dala za cíl vyzvednout z bezejmenné masy tisíců právníků alespoň některé, kteří i mezi svými kolegy požívají velké autority, získali si dobré jméno, respekt a renomé. Prostřednictvím jejich životních příběhů, zveřejněním jejich práce by měla být veřejnost seznamována s tím, co všechno obnáší státi se dobrým právníkem.

Myšlenku soutěže podpořila Česká advokátní komora. Nad soutěží převzala oficiální záštitu a předseda České advokátní komory JUDr. Vladimír Jirousek se stal předsedou 10členné odborné poroty, která posuzovala celkem 166 regulérně nominovaných právníků.

 

Ještě k soutěži samé: probíhala výhradně v internetové podobě, byla odstartována 15. července 2005. Nominovat právníky mohla laická i odborná veřejnost. Nominace byla ukončena 25. 10. 2005. Odborná porota udělila 8 cen v odborných kategoriích, 1 cenu dle hlasování laické veřejnosti a 1 zvláštní cenu za přínos českému právu.

Tuto cenu vcelku příhodně přejmenoval moderátor slavnostního večera (15. 11. 2005) při vyhlašování výsledků  – Jakub Železný – na právnickou Síň slávy. Slavnostní večer probíhal v prostorách Mercedes Fora v Praze – Chodově. Mercedes-Benz, respektive jeho zastoupení v ČR, se totiž stalo generálním sponzorem soutěže.

Při zahájení večera zmínil předseda ČAK JUDr. Vladimír Jirousek svou loňskou zkušenost z Paříže: „Doslova mě šokovalo, že jen v Pařížské advokátní komoře je na osvětu a propagaci právnické profese na jediný rok vyčleněna částku 6 milionů EUR. Z toho je zřejmé, jaký význam je  přisuzován zviditelnění a zpřístupnění práva a profesionální právní služby. Proto je jen přirozeným zájmem České advokátní komory podílet se na přípravě a organizaci takové soutěže jakou Právník roku je. A nepochybuji, že tomu tak bude i do budoucna.“

 

Výsledky hlasování v jednotlivých kategoriích:

 

Právník roku 2005 v oboru finance: prof. JUDr. Milan Bakeš, DrSc.

Právník roku 2005 v oboru development: JUDr. Pavel Holec

Právník roku 2005 v oboru autorské právo: JUDr. Karel Čermák

Právník roku 2005 v oboru nemovitosti: JUDr. Jiří Balaštík

Právník roku 2005 v oboru bankovnictví: JUDr. Vladimíra Glatzová

Právník roku 2005 v oboru reklama: JUDr. Karla Chlumská

Právník roku 2005 v oboru informační technologie: JUDr. Vít Horáček

Právník roku 2005 v oboru soutěžní právo: Mgr. Daniel Čekal

Právník roku 2005 zvolen laickou veřejností: JUDr. Petr Toman

 

Zvláštní cenu odborné poroty za přínos českému právu získal a jako první si zasloužil vstup do právnické Síně slávy JUDr. Karel Čermák, exministr spravedlnosti a expředseda České advokátní komory. Přítomní hosté ze sféry všech právnických profesí a dalších oblastí veřejného života mu oprávněně dlouze aplaudovali. Ke gratulaci všem oceněným (všichni jsou advokáty!) se připojujeme. 



Na snímku někteří z oceněných - zleva stojící: JUDr. Petr Toman, JUDr. Karel Čermák, JUDr. Vladimíra Glatzová, prof. JUDr. Milan Bakeš, Dr.Sc. Zleva sedící: Mgr. Daniel Čekal, JUDr. Vít Horáček a JUDr. Pavel Holec.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi