Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Vyjádření ČAK k záměru ministra spravedlnosti snížit advokátní tarif

Podle informací ve sdělovacích prostředcích hodlá ministr spravedlnosti JUDr. Jiří Pospíšil dosáhnout povinných úspor ve svém resortu mimo jiné i tím, že ministerstvo sníží tarify odměn advokátům.

Česká advokátní komora chápe nelehkou úlohu ministra, který má hledat úspory v dlouhodobě po stránce finanční, nikterak preferovaném ministerstvu, jakož i to, že se přímo nabízí nalézt úspory ve výdajích mimo resort. Ale spravedlnost, to je především respekt k lidským právům. A k základním lidským právům zajišťovaným Listinou základních práv a svobod, patří právo na obhajobu a právo na právní zastoupení.

Česká advokátní komora již dříve zdůraznila, že: 
  • Stát, tedy ani ministerstvo spravedlnosti, nedává na činnost České advokátní komory, která zajišťuje výkon veřejné správy na úseku advokacie, ani korunu; celá správa výkonu advokacie je hrazena výhradně z peněz advokátů!
  • Advokáti ze svého dotují stát tam, kde na základě určení Českou advokátní komorou poskytují právní služby chudým, ačkoliv náklady by měl hradit stát. Tak se to děje v celé civilizované Evropě (jde o agendu určování advokátů za sníženou odměnu nebo zcela bezplatně)
  • Stát v případě snížení tarifů neodejme peníze advokátům, ale lidem potřebným, advokáti si snad nějak poradí, ale potřebným bude výrazně ztížen přístup k ústavně zajištěným právům.

Veřejnost byla v nedávné době informována o podivných výdajích ministerstva spravedlnosti, ať uskutečněných či plánovaných. Řešit tyto problémy snižováním ceny za právní služby je nesystémové opatření, které postihne především potřebné z odlehlejších oblastí.

Česká advokátní komora věří, že ministerstvo spravedlnosti s ní své záměry před jejich uskutečněním projedná.

 

JUDr. Ladislav Krym,
tajemník České advokátní komory

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi