Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Neoprávněné podnikání – zastupování v dopravní přestupkové agendě vinkláři trestní soud netoleruje!

Zpravodajská informace serveru www.idnes.cz ze dne 29.11.2023 („Pojišťovna na pokuty po 10 letech končí. Soud jí potvrdil pravomocný trest“) o pravomocném odsouzení zakladatele družstva Motoristická vzájemná pojišťovna (MVP) Petra Kocourka pro neoprávněné podnikání na úseku poskytování právních služeb (k trestu odnětí svobody na jeden rok, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu 30 měsíců) o zrušení tzv. MVP je pro Českou advokátní komoru (Komora, ČAK) velkým zadostiučiněním.

Více než kdy jindy se zde vtírá ono známé o božích mlýnech, které melou pomalu, ale jistě. Nebo se vybaví oblíbená hláška našich babiček, že Bůh peče oplatky, ale horké je nerozdává. Tato přísloví používáme s dovoláváním se na boží spravedlnost, že každá špatnost bude jednou po zásluze potrestána. Někdy to myslíme poněkud ironicky ve smyslu, že na každého jednou dojde, že každý bude nakonec za své skutky „po zásluze odměněn!“ Věřící se mohou utěšovat tím, že odplata přijde při posledním soudu, ti ostatní musí různé nespravedlnosti, kterým museli čelit, ze svého života nějak vytěsnit…

Každý z nás asi někdy uvažoval o tom, že vezme spravedlnost do svých rukou, ale vesměs dospějeme k závěru, že nám chybí celkový pohled na věc (ono biblické o trhání plevele a pšenice, Mt 13, 28 – 30), která se nakonec může jevit úplně jinak, než osobně cítíme. Tentokrát se ale spravedlnost naplnila, a to již na tomto světě pozemském činností orgánů činných v trestním řízení, zejména ve finiši díky trestnímu soudu:

Firmy Fleet control, s.r.o. (původní jednatel a společník Jiří Kocourek) a Motoristická vzájemná pojišťovna, družstvo (původní předseda představenstva Petr Kocourek a místopředseda Jiří Kocourek) vznikly 18.8.2011, resp. 8.10.2013.

Snad proto, že první z uvedených působila „na trhu“ déle, stala se dříve předmětem zájmu – krajských a městských úřadů s rozšířenou působností v oblasti přestupků v dopravě – z důvodu masivního počtu zastupovaných osob podezřelých ze spáchání přestupků.  Objevily se ale i další, fyzické i právnické, osoby, které se začaly věnovat obdobné činnosti. V roce 2013 byla s touto skutečností Komora konfrontována a v červenci toho roku učinila podání na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) s podezřením z neoprávněného poskytování právních služeb. S odkazem na jednací řád NSZ postoupilo podnět Komory k vyhodnocení příslušnému státnímu zastupitelství. To v říjnu 2013 oznámilo Komoře, že původní oznámení ČAK bylo postoupeno k prověření policejnímu orgánu. Ten již 3.prosince 2013 sdělil Komoře, že „po kvalifikovaném posouzení obsahu podání“ Komory se toto „ukládá“ bez dalšího opatření.

Vypadalo to na marnost nad marnost… Zde se ale vracíme k oněm mlýnům Božím… Již v roce 2015 se jiný policejní orgán, tentokrát Pardubického kraje začal zajímat o popsanou činnost Jiřího Kocourka a fy Fleet control, s.r.o., a roce 2017 se policejní orgán Prahy 1 začal zajímat o popsanou činnost fy Fleet control, s.r.o. a Jiřího Kocourka, a nově i o činnost družstva MVP…

Komora a advokátní stav tak musely vyčkávat závěrů šetření orgánů činných v trestním řízení. Mezitím ale bylo sledováno jiné soudní řízení, kde již soud posuzoval jiný přečin neoprávněného podnikání dvou fyzických osob spočívající ve vinklaření (= pokoutnictví, = neoprávněném poskytování právních služeb). Obžaloba napadla k ObS pro Prahu 2 v prosinci 2014, první rozsudek ze dne 25.4.2016 byl dne 18.1.2017 Městským soudem v Praze jako soudem odvolacím zrušen, druhý odsuzující rozsudek ze dne 21.6.2017 byl dne 14.11.2017 sice odvolacím soudem částečně změněn, ovšem pouze co do druhu trestu, výrok o vině zůstal nezměněn a rozsudek se tak stal posledně uvedeným dnem pravomocným – řízení trvalo necelé tři roky (jeden z odsouzených sice ještě proti rozsudku brojil dovoláním, to ale bylo usnesením Nejvyššího soudu ze dne 30.5.2018 ve věci sp.zn. 5Tdo 539/2018 odmítnuto).

Odborná advokátní (obecně justiční) i laická veřejnost tak dostaly uvedenými soudními rozhodnutími důkaz, že kdo vykonává advokátní činnost, ačkoli k ní není oprávněn, bude „po zásluze odměněn“. Ve věci MVP se Komora zkusila obrátit i na Českou národní banku, ale ta bohužel musela konstatovat, že k nabídce a poskytování neživotního pojištění (tak byla dle tehdejšího zákona o pojišťovnictví i činnost MVP charakterizována) by sice daný subjekt měl disponovat povolením k činnosti pojišťovny, ovšem výkon pojišťovnictví bez povolení zákon o pojišťovnictví neupravuje jako přestupek. Pozornost se tak soustředila na výsledky přípravného řízení trestního ve věci MVP (a Petra Kocourka). K ObS pro Prahu 1 obžaloba nakonec napadla, a to dnem 1.10.2021. První rozsudek ze dne 25.5.2022 byl ještě dne 5.12.2022 Městským soudem v Praze jako odvolacím zrušen, druhý odsuzující rozsudek ze dne 13.7.2023 byl odvolacím soudem již pouze změněn tak, jak shora uvedeno v prvním odstavci tohoto textu. Řízení tak trvalo v tomto případě již pouze málo přes dva roky.

JUDr. Milan Hoke
vedoucí odboru sekretariátu a právního ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi