Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kárné řízení s advokátem JUDr. Jaroslavem Brožem

V pondělí 8. září 2008 proběhlo odročené jednání v kárném řízení s JUDr. Jaroslavem Brožem. Kárný žalobce – ministr spravedlnosti – ho vinil, že jako advokát před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP) svým neprofesním a neetickým jednáním snížil důstojnost advokátního stavu, čímž porušil zákon o advokacii a etický kodex.

Kárný senát dnes uznal JUDr. Jaroslava Brože v jednom bodě kárné žaloby kárně vinným s tím, že upustil od uložení kárného opatření a ve druhém bodě kárné žaloby ho kárného obvinění zcela zprostil.

Kárně vinným byl JUDr. Brož shledán proto, že na výzvu ESLP k podání vyjádření o informaci ve lhůtě soudem stanovené ve svém dopise důležitou informaci neposkytl. Žádanou informaci však poskytl ESLP po uplynutí stanovené lhůty dopisem ještě před rozhodnutím soudu o nepřijatelnosti stížnosti. Proto kárný senát upustil od uložení kárného opatření, za postačující považoval samotné projednání kárného provinění.

V dalším bodě kárné žaloby byl JUDr. Jaroslav Brož viněn z porušení důvěrnosti jednání o podmínkách možného smíru. Kárný senát JUDr. Brože v tomto případě zprostil kárného obvinění.

JUDr. Jaroslav Brož se na místě proti rozhodnutí kárného senátu odvolal, zástupce kárného žalobce si ponechal lhůtu k vyjádření. O konečném verdiktu tedy bude rozhodovat odvolací kárný senát.

 

PhDr. Iva Chaloupková,
vedoucí odboru vnějších vztahů
a tisková mluvčí ČAK
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi