Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko České advokátní komory

Česká advokátní komora (ČAK) je spolupořadatelem a hlavním garantem Konference o nezávislosti justice s mezinárodní účastí, která proběhne ve dnech 19.-20.10.2006 v Praze. I proto je ČAK velmi znepokojena tím, jak některé české sdělovací prostředky informují veřejnost o dosud nerozhodnutých trestních věcech.

Při plném respektování práva čtenářů, posluchačů či diváků na informace, by sdělovací prostředky neměly veřejnost ovlivňovat tak, že v ní vyvolávají dojem jasné viny u lidí, proti nimž bylo zahájeno trestní řízení nebo byla podána obžaloba, aniž by již vinu vyslovil nezávislý soud. Ještě žije dost pamětníků takového ovlivňování veřejnosti v letech předešlých. Soudy se tak mohou dostat pod tlak veřejného mínění, čímž je ohrožena nezávislost jejich rozhodování!

Česká advokátní komora se obrací na vedení sdělovacích prostředků a na novináře, aby v rámci objektivity informací rozlišovali skončené soudní případy od dosud neskončených a zároveň nezveřejňovali názory obsahující urážlivé výroky na adresu soudců pro jejich rozhodování, případně na adresu dalších osob účastnících se soudního řízení (např. obhájců a státních zástupců).

 

JUDr. Ladislav Krym

tajemník České advokátní komory 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi