Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zahájení řízení o možném pozastavení výkonu advokacie a o možném pozastavení výkonu právní praxe (v tzv. kauze kolem soudce Havlína)

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR vyrozuměl svým oznámením v odpoledních hodinách dne 27. 2. 2013 Českou advokátní komoru (ČAK) o zahájení trestního stíhání advokáta a advokátního koncipienta v tzv. kauze kolem soudce Havlína. Jejich konkrétní jména není ale Česká advokátní komora oprávněna sdělit, neboť není orgánem činným v trestním řízení.

Česká advokátní komora zahájila dne 28. 2. 2013 s dotyčným advokátem řízení o možném pozastavení výkonu advokacie, v případě advokátního koncipienta pak řízení o možném pozastavení výkonu jeho právní praxe.

Při zachování všech procesních lhůt bude o možných pozastaveních výkonu advokacie a právní praxe rozhodováno na nejbližším možném jednání představenstva České advokátní komory.

....................................................................................................................................................................................................................................................
 

Představenstvo ČAK v řízení o možném pozastavení výkonu advokacie (právní praxe) vždy jedná o každém případu individuálně, dotyčný advokát či advokátní koncipient je vyzván, aby se ke svému trestnímu stíhání ve stanovené lhůtě vyjádřil, na jednání je osobně pozván, může se nechat i zastupovat zástupcem (jiným advokátem), může však souhlasit, že bude jednáno i bez jeho přítomnosti.

Pokud představenstvo ČAK rozhodne, že bude advokátovi či koncipientovi výkon advokacie (výkon právní praxe) pozastaven, pozastavení potrvá až do pravomocného skončení trestního řízení.

Při rozhodování o možném pozastavení výkonu advokacie představenstvo ČAK zvláště zvažuje, zda skutek, který měl advokát spáchat, neohrožuje důvěru veřejnosti v další řádný výkon advokacie tímto advokátem.
 

PhDr. Iva Chaloupková,
vedoucí odboru vnějších vztahů a tisková mluvčí ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi