Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

K záměru ministra spravedlnosti prodloužit „dočasné“ snížení sazeb advokátního tarifu

Kolegové advokáti jistě postřehli, že úsporná opatření připravovaná ministerstvem spravedlnost pro příští rok se mají dotknout především jich. K poslednímu návrhu se Česká advokátní komora vyjádřila následovně:


Vážený pane ministře,

k Vašemu dopisu ze dne 15.11.2011, čj. 513/2010-LO-SP/144, ve věci návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 399/2010 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva spravedlnosti č. 177/1996 Sb., o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb (advokátní tarif), ve znění pozdějších předpisů, sděluji, že ve smyslu ustanovení § 22 odst. 3 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, Česká advokátní komora zásadně nesouhlasí s navrhovaným prodloužením účinnosti ustanovení § 12a až 12c vyhlášky č. 177/1996 Sb. (advokátní tarif), v platném znění, a to i v návaznosti na stanovisko, které zaujala k původnímu návrhu vyhlášky, publikované pod č. 399/2010 Sb.
Navrhovaná úprava podle názoru České advokátní komory zásadně zasahuje do právní jistoty svých adresátů, a to nejen vzhledem ke svému obsahu, ale i vzhledem k době, kdy je předkládána (těsně před nabytím účinnosti zrušovacího ustanovení). Již v odůvodnění návrhu vyhlášky č. 399/2010 Sb. je výslovně uvedeno, že příslušné opatření (tj. ustanovení § 12 až 12c advokátního tarifu) ke stabilizaci státního rozpočtu bude omezeno na dobu do konce roku 2011, a to s tím, že v průběhu roku 2011 bude v součinnosti s Českou advokátní komorou přistoupeno ke komplexnímu řešení odměňování ex offo ustanovovaných advokátů; to se však nestalo.
Odůvodnění nově navrhované vyhlášky v zásadě pouze kopíruje důvody, již uvedené v odůvodnění návrhu vyhlášky č. 399/2010 Sb. – k tomu viz stanovisko ČAK k tomuto návrhu. Tabulka uvedená v odůvodnění k předkládanému návrhu (odměny ustanoveným advokátům v trestních a civilních věcech) uvádí vynaložené náklady pouze do srpna 2011, a to pouze v celkovém shrnutí, ani uvedené částky nelze proto považovat za dostatečné průkazné odůvodnění návrhu.
V návaznosti na shora uvedené požadujeme, aby v odůvodnění návrhu bylo v bodu 5 – konzultace – jednoznačně v návaznosti na ustanovení § 22 odst. 3 zákona o advokacii, uvedeno, že Česká advokátní komora se k návrhu vyjádřila tak, že s ním zásadně nesouhlasí.
Česká advokátní komora je připravena spolupracovat na systematické změně právní úpravy odměňování advokátů v případech jejich ustanovení státem tak, aby tato úprava byla komplexní a spravedlivá.

 

JUDr. Martin Vychopeň
předseda
České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi