Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Seznamte se s příručkou:Soudní spolupráce v občanskoprávních věcech v EU

Princip volného pohybu zboží, služeb a osob v rámci EU zvýšil množství soudních sporů v občansko-právních záležitostech, což má dopady na každodenní práci právníků. Objevují se například nové soudní případy související s rodičovskou a rodinnou odpovědností. Jedním z cílů právě započaté informační kampaně o spolupráci v občanském právu v EU proto je zvýšit mezi odbornou veřejností povědomí právě o této problematice.

 

Tato slova zazněla ve čtvrtek, 21. dubna 2005, na tiskové konferenci Zastoupení EK v ČR. Součástí její prezentace bylo i vystoupení místopředsedy ČAK zodpovědného za mezinárodní vztahů – JUDr. Martina Vychopně.

Informační kampaň pořádá Generální ředitelství Evropské komise pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost ve všech 10 nových členských státech EU. V původních 15 zemích EU proběhla stejná kampaň již v roce 2004.

Právní veřejnosti, na soudy, do knihoven a na další vybraná místa bude distribuováno 18.000 ks specializovaných informačních příruček, určených nejen aktivním právníkům, ale také studentům právnických fakult a koneckonců i laikům, neboť výklad jednotlivých ustanovení je provázen i konkrétními příklady a jejich řešením v praxi. Distribuci příruček doprovodí i mediální a inzertní kampaň.

 

Pro advokáty je kompletní příručka v elektronické podobě k dispozici zde.
 

Místopředseda ČAK JUDr. Vychopeň přivítal kampaň, která může být pro advokáty vhodným doplňkem k tomu, kde a jak získávat informace o evropských právních předpisech. Zdůraznil ale, že čeští advokáti se museli s těmito ustanoveními seznámit už před takovými 6,7 lety, aby byli připraveni na vstup do EU a aby svým klientům mohli poskytovat právní služby na úrovni v Unii obvyklé. Doslova uvedl: „Česká advokacie vstoupila do EU 1. 5. 2004 naprosto připravená.“

Česká advokátní komora kvůli vstupu ČR do EU připravila celou řadu opatření – počínaje opatřením o fungování tzv. hostujících advokátů či o usazování evropských advokátů v ČR – a konče přípravou na povinné celoživotní vzdělávání advokátů, s nímž se počítá v novele zákona o advokacii, která je nyní v legislativním procesu. Česká advokátní komora se stane organizačním i odborným garantem takového vzdělávání. Aby je mohla zajišťovat připravuje Komora už nyní svůj odborný tým lektorů a chystá se otevřít zbrusu nové Školicí a vzdělávací centrum ČAK.

JUDr. Vychopeň připomněl novinářům i fakt, že ČAK je členem Evropské soudní sítě, na jejímž vzniku se podílejí ministerstva a ústřední orgány členských států EU. Tato síť slouží nejen odborné veřejnosti, ale buduje i jednoduchý informační systém pro občany a měla by usnadnit a zefektivnit soudní spolupráci v rámci EU.

–icha–


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi