Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Upozornění pro advokáty - jak získat knihu o prohlášeních o pravosti podpisu - nová katastrální vyhláška


Advokáti, pozor! Zápis do katastru od 30. června jedině s prohlášením o pravosti podpisu!


Dnem 1. března 2007 nabývá účinnosti vyhláška 26/2007 Sb., kterou se provádí zákon č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů, (katastrální vyhláška). Touto vyhláškou se zároveň ruší dosavadní prováděcí vyhláška č. 190/1996 Sb.

Pro advokáty, poskytující právní služby ve věcech vkladu do katastru nemovitostí, vyplývá z nové vyhlášky podstatná změna pokud se týká potvrzování pravosti podpisu na smlouvách, týkajících se vkladu do katastru.

Nová vyhláška v § 37 odst. 6 písm. c) výslovně stanoví, že katastrální úřad považuje projev vůle osob za zjištěný, jestliže smlouva obsahuje prohlášení advokáta o pravosti podpisu podle § 25a zákona o advokacii v platném znění. Jiný způsob potvrzení pravosti podpisu osob na smlouvách advokátem již nová vyhláška nepřipouští.

Nebude proto nadále možný postup, kdy advokát na smlouvě, kterou sepsal, namísto prohlášení o pravosti podpisu pouze výslovně potvrdil, že smluvní strany, jejichž totožnost zjistil, před ním tuto smlouvu podepsaly, jako tomu bylo podle dosavadní právní úpravy (§ 34 odst. 7 písm. c) vyhlášky č. 190/1996 Sb.).

U návrhů na vklad podaných do 30. června 2007 bude katastrální úřad podle přechodného ustanovení § 96 odst. 2 vyhlášky v řízení o povolení vkladu práva považovat projev vůle osob uvedených v prvopisu smlouvy za zjištěný i tehdy, pokud smlouva byla sepsána advokátem, který na ní výslovně potvrdil, že smluvní strany, jejichž totožnost zjistil, před ním tuto smlouvu podepsaly.

Katastrální úřady proto po 30. červnu 2007 odmítnou provést zápis do katastru pokud nebude příslušná smlouva obsahovat prohlášení advokáta o pravosti podpisu.

Nová vyhláška takto odstraňuje dosavadní dualismus potvrzování pravosti podpisů osob advokátem na smlouvách týkajících se vkladu do katastru nemovitostí v návaznosti na zavedení institutu prohlášení o pravosti podpisu v zákoně o advokacii. Prohlášení o pravosti podpisu je i v případě smluv, týkajících se vkladu do katastru nemovitostí, obecně považováno za transparentnější, a i z hlediska právní relevance, kterou s ním zákon spojuje, poskytuje klientům dostatečnou právní jistotu.

V této souvislosti je potřeba rovněž upozornit na to, že podle zákonné úpravy je advokát povinen vést evidenci o všech jím učiněných prohlášeních o pravosti podpisu formou knihy o prohlášeních o pravosti podpisu, kterou vydá advokátovi za úplatu Česká advokátní komora (§ 25a odst. 4 zákona o advokacii).

Podrobnosti o činění prohlášení o pravosti podpisu a vedení knihy o prohlášeních stanoví stavovský předpis, kterým je usnesení představenstva ČAK č. 4/2006 Věstníku, kterým se stanoví podrobnosti o povinnostech advokáta při činění prohlášení o pravosti podpisu, o vedení evidence o těchto prohlášeních, o vyšším ověření těchto prohlášení a o knize prohlášení o pravosti podpisu (usnesení o prohlášení advokáta o pravosti podpisu).

Je proto potřeba, aby advokáti, kteří poskytují právní služby ve věcech vkladu do katastru nemovitostí a dosud nemají knihu o prohlášeních o pravosti podpisu, si tuto knihu včas opatřili, a mohli tak při poskytování těchto služeb dostát podmínkám nové vyhlášky.


JUDr. Jiří Patera, vedoucí legislativního odboru ČAK
 


Jak získat knihu o prohlášeních o pravosti podpisu

 

Obecné pokyny pro vydávání knih pro advokáty z celé ČR:

 

  • Advokát zašle písemnou žádost na adresu: ČAK, Národní 16, 110 00 Praha, na základě této žádosti mu bude zaslána zálohová faktura.
  • Formulář žádosti najdete na webových stránkách ČAK zde, nebo v příloze na konci stránky
  • Advokát předloží originál ověřeného podpisového vzoru (zůstává v Praze).

Vyzvednutí knihy se řídí usnesením o prohlášení advokáta o pravosti podpisu č. 4 ze dne 11. dubna 2006 (viz „Věstník ČAK č. 4/2006“).

 

Vydávání knih o prohlášení pravosti podpisu – Praha:

 

  • Advokát předkládá daňový doklad (vyúčtovací fakturu) o úhradě knihy.
  • K ověření totožnosti je nutné předložit průkaz advokáta.
  • Kniha bude vydána pouze advokátovi po splnění výše uvedených náležitostí.
  • Vyzvednout knihu může i jiný advokát na základě ověřené plné moci.

Knihu lze předem uhradit pouze na základě zálohové faktury, kterou zasílá ČAK!

 

Kniha se fyzicky vydává ve Školicím a vzdělávacím centru ČAK – Palác Dunaj:

Adresa: Národní 10, Praha 1, 110 00, vchod z Voršilské ulice č. 14

Úřední hodiny pro vydávání knih: Po – Čt: 8.00 –16.00 Pá: 8.00–15.00

Tel.: +420 224 951 309, fax: +420 224 951 767, e-mail: matrika@cak.cz

 

Knihu lze zaplatit i v hotovosti na pokladně (cena je 3570 Kč vč. DPH)

v hlavní budově ČAK– Kaňkův palác

Adresa: Národní 16, Praha 1, 110 00

Úřední hodiny pokladny: Po – ČT: 8.00 – 15.30, Pá: 8 – 13.30

 

Vydávání knih o prohlášení pravosti podpisu – Brno:

 

Při vyzvednutí knihy na pobočce v Brně je nutné předložit:

  • Kopii daňového dokladu o úhradě knihy.
  • Kopii ověřeného podpisového vzoru (originál uložen na ČAK v Praze).
  • Průkaz advokáta.
  • Vyzvednout knihu může i jiný advokát na základě ověřené plné moci.

Kniha se fyzicky vydává na pobočce ČAK Brno – Kleinův palác:

Adresa: nám. Svobody 84/15, 602 00 Brno

Úřední hodiny pro vydávání knih: Po – St: 10.00–14.00 Čt: 13.00–16.00

Tel.: 542 514 401, fax: 542 514 409, e-mail: sekr@cakbrno.cz

Žádost o vydání knihy o prohlášeních o pravosti podpisu, doc 34kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi