Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Soudci se nechtějí nechat „svlékat“

9.2.2016, Mladá fronta DNES, str. 2, Adéla Paclíková

Poslankyně Marie Benešová chce, aby své příjmy a majetek přiznávali i soudci a žalobci.

PRAHA Ty počty nevycházely. Když vyšetřovatelé před dvěma lety prověřovali majetek někdejšího náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka, zjistili, že jeho příjmy neodpovídají majetku, který se svou rodinou vlastní.
A tento případ dříve vlivného žalobce se před pár dny přetřásal mezi poslanci, kteří projednávají nový zákon o střetu zájmů.
Někdejší nejvyšší státní zástupkyně a poslankyně za ČSSD Marie Benešová se totiž netajila tím, že se jí nelíbí, aby chystaná povinnost odhalení příjmů a majetku při nástupu do funkce platila jen pro politiky. Chtěla by seznam rozšířit ještě o státní zástupce a soudce. Podle poslankyně totiž nejsou tyto profese a jejich majetkové poměry dostatečně kontrolovány, ačkoliv se i u některých z nich – jako v případě Grygárka – objevují pochybnosti, zda si na svůj majetek mohli vydělat.
„My se musíme zodpovídat kvůli každé koruně. I když si jdu vybrat z banky své vydělané peníze třeba na jídlo, protože jsem takzvaně politicky exponovaná osoba. Ale soudci se z toho vždycky nějak vykroutí,“ zdůvodňuje Benešová. A snaží se přesvědčit kolegy poslance z ČSSD, aby tento návrh podpořili.
Ví, že to nebude mít jednoduché. U soudců se patrně s pochopením nesetká. „To už tady bylo. A bylo dost dobrých důvodů, proč se od toho upustilo. Myslím, že to nikomu nechybí,“ odmítá rovnou její návrh šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „U politiků je to trošku něco jiného, tam je důležité vědět, s jakým majetkem nastupují do veřejných funkcí a s jakým vystupují. Jestli třeba pobyt v politice nevyužili nějak jinak a veřejnost to asi taky má právo vědět. U soudců jsou nastaveny jiné mechanismy, kterými lze zkontrolovat, jestli má opravdu jen svůj příjem, nebo nějak zázračně zbohatl a má to původ třeba v úplatcích,“ říká Baxa.
Zdůrazňuje přitom, že soudci mají zakázáno podnikat a škála jejich možných přivýdělků je přesně ohraničená.
Pokud by se nápad Benešové ujal, muselo by se řešit, kde takové údaje o žalobcích a soudcích shromažďovat a jak je kontrolovat. V nové legislativě, v níž autoři počítají s kontrolou příjmů a majetku politiků, je totiž navrženo, že jejich údaje by se vyvěšovaly na internet a změny by se poté evidovaly vždy k polovině dalšího roku.
„Mohlo by to fungovat tak, že u soudců by tyto údaje shromažďovaly kárné senáty. U státních zástupců zase ministerstvo spravedlnosti. Toto by se muselo dořešit, ale jinak je ten nápad zajímavý,“ říká poslanec TOP 09 Martin Plíšek. To, aby se do zákona zahrnuli i žalobci a soudci, by se zamlouvalo i ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Sám však rovněž říká, že by se muselo doladit, jak s těmito údaji nakládat. „Avšak obávám se, že na něco takového již není v této fázi projednávání dostatečný prostor,“ míní Pelikán.

Přiznání mají, nic se nezměnilo
Majetek soudců a státních zástupců by měl být pod dohledem i kvůli tomu, že přibývá případů, kdy i lidé v takto významných funkcích končí před soudem kvůli korupci.
Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová však pochybuje, že by soupis majetku soudců a státních zástupců významněji pomohl vyšetřování korupčních kauz.
„Nedomnívám se, že by to přispělo k nějakému citelnějšímu odhalení těchto trestních věcí. Navíc pokud se najde nesoulad mezi majetkem a příjmy, tak to automaticky neznamená důkaz, že bychom o někom mohli říci, že se dopouští korupčního jednání či že zneužívá své funkce,“ říká Bradáčová. Zároveň dodává, že majetek státních zástupců prověřuje Národní bezpečnostní úřad, pokud žádají o prověrku.
Benešová však namítá, že soudci bezpečnostní prověrky nemají.
„A u státního zastupitelství to s prověrkami bylo přísnější, když jsem byla nejvyšší státní zástupkyní. Má nástupkyně to zjemnila, takže dnes stačí i nižší stupeň prověření,“ říká Benešová.
Baxa však oponuje, že například na Slovensku taková majetková přiznání mají, a přesto se nic nezměnilo k lepšímu. A celou věc staví opačně: „Představte si soudce, který si vezme větší hypotéku a uvede to v přiznání. Každý ví, jaký ten soudce má plat. Nemůže tedy někoho napadnout: No, tak mu s tou hypotékou nějak pomůžeme? Může tam být potenciál k ovlivňování, když se bude vědět, jak na tom ten soudce je,“ přemýšlí Baxa o „nežádoucích“ účincích.

***
My se musíme zodpovídat kvůli každé koruně. Ale soudci se z toho vždy nějak vykroutí.

Státní zástupci a soudci pod dohledem
Právní expertka ČSSD Marie Benešová chce, aby stát měl pod dohledem majetkové poměry m soudců a státních zástupců. Už jen proto, že přibývá případů, kdy jsou představitelé justice sami postaveni před soud.

Soudce Josef Knotek a soudce Ladislav Jelínek
Kvůli korupci a ovlivňování soudních řízení stanul před soudem někdejší litoměřický Josef soudce Knotek. Společně s ním byl mimo jiné obžalován také soudce Ladislav Jelínek. Podle vyšetřovatelů se tito dva soudci postarali o to, aby se dostal na svobodu muž odsouzený na šest let za leasingové podvody. Knotek za to podle policie dostal tal třicet tisíc korun, Jelínek lahev whisky.

Soudce Ondřej Havlín a státní zástupce František Fiala
Havlína loni soud odsoudil za přijímání úplatků k šesti a půl letům vězení. V letech 2012 a 2013 podle žaloby ovlivňoval soudní řízení a pomáhal tak například řidičům, kteří usedli za volant v opilosti a havarovali. Ve stejném případu byl odsouzen také advokát Karel Matějka, bývalý šéf policejní inspekce a advokátní koncipient Boris Štefl či státní zástupce František Fiala. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Státní zástupce Libor Grygárek
Policie bývalého náměstka vrchního státního zástupce obvinila ze zneužití pravomoci. Podle žalobců pomáhal lobbistovi Romanu Janouškovi, když nenechal prověřit informace o údajném praní špinavých peněz. Vyšetřovatelé zkoumali Grygárkův majetek a zjistili, že příjmy a výdaje nesedí o miliony. Když jeho majetek mapovala před časem MF DNES, zjistila, že Grygárkova rodina investovala do nemovitostí už téměř 40 milionů korun. V odposleších v kauze Nagyová policie zachytila rozhovory lobbisty Ivo Rittiga, vo který říkal, že dává Grygárkovi „búra“ za nějaké věci.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi