Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právníci bojují o práci. Zlevňují

24.11.2015, Hospodářské noviny, Vojtěch Blažek, Václav Dolejší

ADVOKÁTI PRACUJÍ ZA MÉNĚ NEŽ DŘÍVE, PRO MĚSTA I POD TISÍC ZA HODINU

Když na radnici v Brandýse nad Labem rozlepili v létě obálky od advokátních kanceláří, nastal všeobecný údiv. Do soutěže na čtyřleté právní služby se přihlásilo hned 23 zájemců, včetně velkých společností z Prahy. A co víc: nejnižší nabídka zněla jen na 680 korun za hodinu práce – a nakonec se stala i jednou z vítězných. „Nejsme žádné velkoměsto, máme 19 tisíc obyvatel. Takže cena i ten zájem velkých pražských kanceláří mě opravdu překvapily,“ přiznává starosta Vlastimil Picek, bývalý náčelník armádního generálního štábu.
To, co na radnici v Brandýse považují tak trochu za raritu, cítí advokáti jako sílící nepříjemný trend, který je už začíná vážně ohrožovat. Obrovská konkurence a otevřené soutěže stlačily ceny služeb pro veřejnou sféru nejníž za poslední roky. Ještě před krizí si účtovali třeba i pět tisíc za hodinu, po roce 2008 odměny citelně spadly. A nyní dál klesají, klidně i pod tisícovku. Přitom práce pro magistráty, kraje nebo ministerstva bývala pro mnoho advokátů životně důležitou částí jejich byznysu.

Dejte to koncipientovi, ten je levný
Advokáti ale tyhle zakázky berou dál i přesto, že na nich podle svých slov tolik nevydělají. „Pro města děláme vlastně jen kvůli referencím. Doufáme, že nám pomohou v jiných tendrech, kde můžeme vydělat víc,“ vysvětluje pražský advokát Václav Sládek, jehož kancelář, jako jedna ze tří, v Brandýse zvítězila. Otevřeně říká, že 680 korun bez daně za hodinu práce by ho neuživilo. „Ten chleba je pořád tvrdší a konkurence stále víc,“ říká Sládek, proč dal takhle nízkou cenu.
Mimochodem podle ceníku na webu si Sládek účtuje běžnou odměnu 2500 až 3500 Kč za hodinu, kterou si ale může prý dovolit jen v Praze. Jakmile překročí hranice hlavního města, musí s penězi dolů. „Hodina práce pod dva tisíce je nesmysl, nezaplatí vám to ani náklady,“ tvrdí další advokát Jan Vych.
Nízké ceny mohou advokáti v soutěžích nabízet proto, že jednodušší práci za ně fakticky odvedou koncipienti, mladí a levní právníci po škole, kteří se teprve zaučují. „Na výsledek pak vždycky dohlédne někdo zkušený,“ potvrzuje advokát Sládek.
Advokáti vidí několik příčin, proč nyní musí o zakázky takhle bojovat a proč se dnes jejich palmáre pohybuje na úrovni 90. let. Za prvé: během krize se snažily velké kanceláře nepropouštět a raději zlevnily. Což byla podle advokáta Radka Pokorného z kanceláře Pokorný, Wagner & partneři chyba, protože ceny se už nikdy nevrátily zpět. „Luis Vuitton taky nezlevní a během krize prodává dál kabelku za 50 tisíc. A radši propustí prodavačky,“ říká Pokorný.
Druhou příčinou je stále dravější prostředí – vznikly například nové velké právní společnosti a své právní divize posílily i významné poradenské firmy. A s tím souvisí i častá výtka advokátů, byť veřejně nevyřčená, že k poklesu odměn přispěla i největší česká kancelář Havel Holásek & partners, která chce mít letos obrat 800 milionů a zaměstnává 180 právníků. Právě tahle velikost, tvrdí její konkurenti, jí umožňuje ceny snižovat. „Naše sazby rozhodně patří k těm vyšším,“ namítá řídící partner společnosti Jaroslav Havel.

Soutěže o pár korun už ne, děkujeme
A do třetice: města a velké úřady dnes posuzují právnické zakázky jen podle ceny – podobně jako když třeba staví novou školu nebo opravují silnice.
Advokáti však namítají, že jejich služby jsou jiné: kdo chce kvalitní smlouvu nebo zkušenosti a nasazení při zastupování před soudem, musí si připlatit. Nebo riskovat, že vyhraje někdo za pár stovek, ale špatný. I proto už někteří advokáti tyto soutěže raději vzdali. „Zakázek, kde je jediným kritériem cena, se už zásadně neúčastníme, protože nevedou k výběru kvalitní kanceláře poskytující špičkové služby,“ vysvětluje Havel z kanceláře Havel Holásek & partners.
Pokud na jaře projde parlamentem nový zákon o zakázkách, tahle starost advokátům odpadne – města a úřady už nebudou muset na advokáty vypisovat otevřené tendry.

Ten chleba je pořád tvrdší a konkurence stále víc. Na zakázkách pro města nevyděláme, děláme je jen kvůli referencím. Václav Sládek pražský advokát

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi