Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dokumenty k Evropskému dni advokátů

  • CCBE adresuje dopis Národní bezpečnostní agentuře

CCBE prostřednictvím svého prezidenta adresovala dopis americké národní bezpečností agentuře NSA (National Security Agency of the USA) ve věci sledování občanů ze strany vlád. Dopis prezidenta CCBE směřuje především k otázkám výkladu amerických ústavních záruk na neamerické osoby a ujištění, že komunikace mezi advokátem a klientem je důvěrná i v případě, že se jedná o neamerického advokáta/klienta. Dopis dále obsahoval otázky ohledně zachycování komunikace (telefonické, elektronické) ve vztahu advokát-klient, ochrany důvěrných informací a předávání dat jiným státům.
CCBE vyzývá své členy, aby se s podobným dopisem národní advokátní komory obrátily na své národní bezpečnostní složky a pokusily se o získání informací ke sledování (odposlechům atd.) advokátů ze strany místních bezpečnostních složek.
Více o této problematice ZDE.

  • Povinnost mlčenlivosti a problematika domovních prohlídek advokátů ve vybraných zemích EU

Odbor mezinárodních vztahů ČAK vypracoval komparativní studii týkající se problematiky povinnosti mlčenlivosti a domovních prohlídek, zejména zaměřenou na situaci, kdy jsou data uložena v elektronických úložištích, mimo prostory advokátní kanceláře. Odbor vycházel při zpracování této komparativní studie z rozsáhlého dokumentu CCBE s názvem „CCBE Comparative Study on Governmental Surveillance of Lawyer´s Data in the Cloud” ze 4. dubna 2014.

http://www.bulletin-advokacie.cz/povinnost-mlcenlivosti-a-problematika-domovnich-prohlidek-advokatu-ve-vybranych-zemich-e


  • Směrnice o uchovávání osobních údajů č. 2006/24/EC

Dne 8. 4. 2014 vydal Evropský soudní dvůr rozhodnutí (spojené věci č. C-293/12 a C-594/12), kterým směrnici č. 2006/24/EC o uchovávání údajů zrušil. Právní úprava uchovávání osobních údajů vychází mimo jiné ze směrnice Evropské komise č. 2006/24/EC, která je v českém právním řádu transponována například v zákoně č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. Více o této problematice ZDE.
 

  •  Videorozhovor s advokátem Edwarda Snowdena

https://www.youtube.com/watch?v=8J4cV4g0Dc0&feature=youtu.be

Přepis rozhovoru v AJ, FJ
 

  •  Videorozhovor s eurokomisařkou Věrou Jourovou

https://www.youtube.com/watch?v=alOG89U8-yk

Přepis rozhovoru v AJ

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi