Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Základní informace o Evropském dni advokátů

EVROPSKÝ DEN ADVOKÁTŮ
10. prosince 2014

www.ccbe.eu/lawyersday

CCBE (Rada evropských advokátních komor, největší a nejvlivnější nadnárodní advokátní organizace sdružující advokátní komory z celé Evropy), iniciovala založení nové tradice – Evropského dne advokátů. Jeho cílem je upoutat na celoevropské úrovni pozornost k aktuální právní problematice a zároveň vyzdvihnout a zdůraznit roli advokáta a jeho zásadní úlohu při ochraně práv klienta.

Na zasedání CCBE bylo rozhodnuto, že Evropský den advokátů připadne vždy na 10. prosince, který je zároveň Mezinárodním dnem lidských práv.1Na organizaci Dne se budou podílet především jednotlivé národní advokátní komory, v České republice se tak organizace ujme Česká advokátní komora. Každoroční téma Evropského dne advokátů bude voleno tak, aby odráželo aktuální právní problematiku a dopad na práva občanů. Letošní téma, které bylo zvoleno na půdě CCBE, se týká ochrany osobních údajů, elektronického hromadného sledování občanů a profesní zásady mlčenlivosti.

Česká advokátní komora v rámci tohoto tématu chce upozornit především na jednu z nejdůležitějších zásad v advokacii, a to povinnosti mlčenlivosti. Je totiž velmi důležité, aby si veřejnost uvědomila, že tato zásada je natolik důležitá, neboť slouží k ochraně klientů, nikoliv advokátů samotných. V rámci Dne budou diskutována následující témata, která jsou v současné době velmi aktuální:
• Snahy o prolomení mlčenlivosti advokáta o záležitostech klienta;
• Snahy o získání osobních údajů klienta;
• Nabourávání elektronické komunikace s klientem;
• Pokusy o zpřístupnění elektronických úložišť dat advokátů;
• Domovní prohlídky advokátů;
• Kriminalizace advokátů důsledně hájících zájmy klientů.

Problematika, zásady mlčenlivosti v komunikaci mezi advokátem a klientem je garancí spravedlivého a nestranného soudního řízení. CCBE vyjádřilo obavu, že zásada profesního mlčenlivosti je v některých zemích ohrožena a tento aspekt nahlodává důvěru v právní stát.
Velmi ožehavá problematika, která se bude prolínat diskutovanými tématy, je v současné době tzv. cloud computing2, tedy ukládání advokátních dat na cloud a problémy, které s tím mohou v praxi vznikat.

Další oblastí, které je věnována pozornost, a to nejenom ze strany CCBE, je Elektronické sledování občanů. V rámci tohoto tématu bude diskutována snaha resp. nutnost najít rovnováhu mezi standardy pro elektronické sledování včetně daných limitů pro zajištění národní bezpečnosti (např. v boji proti terorismu) na jedné straně a na druhé straně zachováním práva na soukromí jednotlivce. Kromě nezbytných politických a legislativních opatření musí být přijata především technická opatření, která obnoví důvěru v oblast elektronických komunikací a cloudových služeb. Technická opatření zaměřená na bezpečnější internet a cloud computing musí ve vztahu k nutnosti zachovat profesní mlčenlivost splňovat velmi specifické a přísné požadavky. Jinými slovy, infrastruktura elektronické komunikace a cloudových služeb musí být postavena tak, aby technicky garantovala, že uložená data nebudou zneužitelná vládami či třetími stranami.

CCBE ve své studii zaměřené na podmínky přístupu vlády k datům v jednotlivých jurisdikcích3 konstatuje, že zásada mlčenlivosti je v jednotlivých zemích základní normou a je aplikována i v případech domovních prohlídek advokátů. Paradoxně elektronická data nacházející se v prostorách advokátů jsou chráněna mnohem lépe než data uchovávaná u poskytovatele cloudových služeb, což je samozřejmě chybné, neboť obě formy dat by měly být jištěny stejnou ochranou.

Dostupné prameny k diskutovaným otázkám:

V českém jazyce
Článek týkající se problematiky domovních prohlídek advokátních kanceláří ve světle evropské judikatury (Bulletin č. 4/2014)
Rozhovor s předsedou výboru CCBE pro IT právo Dr. Péterem Homoki (Bulletin č. 3/2014)
Usnesení Evropského parlamentu o programu agentury NSA – (USA) pro sledování, subjektech členských států pro sledování a dopadech na základní práva občanů EU a na transatlantickou spolupráci v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí (12. března 2014)
Rozsudek Soudního dvora (velkého senátu) ve věci C 131/12 Google Spain SL, Google Inc. proti Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) (13. května 2014)
Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů a o volném pohybu těchto údajů
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/46/ES ze dne 24. října 1995 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů


V anglickém jazyce
CCBE Response Consultation from the European Commission concerning Trusted Cloud Europe (28. května 2014)
CCBE Comparative Study on Governmental Surveillance of Lawyers’ Data in the Cloud (4. dubna 2014)
Save the Rule of Law from Mass Surveillance. Judita Sargentini, členka Evropského parlamentu za holandskou stranu zelených a Aldo Bulgarelli, prezident CCBE (6. února 2014).
CCBE Statement on mass electronic surveillance by government bodies (including of European lawyers’ data)
CCBE Position Paper na téma Proposed Data Protection Reform (7. září 2012).
CCBE tisková zpráva, “European lawyers call for action against surveillance of lawyer-client communications” (18. října 2013)
CCBE Statement on mass electronic surveillance - by government bodies (including of European Lawyers’ data) (14. října 2013)
CCBE Statement on governmental practices involving mass data mining for the purpose of surveillance (1. července 2013)
CCBE Position on the proposed data protection reform package COM(2012) 11 and COM(2012) 10 (7. září 2012)
CCBE Guidelines on the Use of Cloud Computing Services by Lawyers (7. září 2012)

 

______________________________

[1] Tento den se slaví každoročně na celém světě 10. prosince, na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. Den lidských práv byl ustaven dne 4. prosince 1950 na 317 plenárním zasedáním Valného shromáždění OSN.
[2] Cloud computing lze charakterizovat jako poskytování služeb či programů uložených na serverech na Internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat například pomocí webového prohlížeče nebo klienta dané aplikace a používat je prakticky odkudkoliv.
[3] CCBE Comparative Study on Governmental Surveillance of Lawyers’ Data in the Cloud (4. dubna 2014)

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi