Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Exekuce nemá bolet manžele dlužníků

29.9.2014, Lidové noviny, str. 15, Jaroslav Kramer

Vláda před týdnem poslala do sněmovny novelizaci exekucí v oblasti společného jmění manželů. Kabinet Bohuslava Sobotky také otevřel možnost náhrady nákladů řízení i těm, jež nezastupuje právní profesionál. Politici navíc tvrdí: Půjdeme dál!
Střelka se točí směrem ke spravedlivějšímu výsledku, deklaruje první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán o plánované novelizaci občanského soudního a exekučního řádu. Po více než devítiměsíčních peripetiích by tedy mělo být jasno, zda a jak může exekutor postihovat společné jmění manželů.
Resort spravedlnosti navrhuje, aby exekuce na bankovní účet manželů byla omezena na polovinu částky, která na něm byla při jejím zahájení. Exekutor by nesměl sáhnout ani na mzdu druhého manžela. „Pokud na účtu nebudou žádné peněžní prostředky, které před uložením na účet byly ve společném jmění manželů, bude výkon rozhodnutí zastaven,“ uvádí návrh schválený vládou. S omezením na polovinu manželových financí ale nesouhlasí exekutorský kandidát Lukáš Jícha. „Není správné ani vyloučení exekučního postihu mzdy manžela povinného,“ kritizuje i druhou stopku pro exekutory. Podle něho nemožnost srážet peníze ze mzdy druhého manžela výrazně sníží použitelnost mírnějších způsobů exekuce. A dodává: „Povede to k tomu, že soudní exekutoři budou přistupovat častěji k soupisu movitých věcí, dražbám vozidel, družstevních bytů a nemovitostí.“
Zákaz ubírat ze mzdy manžela je podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) výsledkem kompromisu sněmovny a ministerstva spravedlnosti, proto v normě zůstane. Jícha pro LN tvrdí, že praxi takový požadavek uškodí: „Exekuce srážkami ze mzdy manžela je manželi sice přijímána jako nutné zlo, ale stojí je na nákladech řízení daleko méně peněz, a vzhledem k nastavení nezabavitelných částek jsou tyto exekuce pro účastníky šetrnější. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že bránících se manželů je daleko méně než za ně lobbujících politiků a novinářů.“
Exekutorská komora se k návrhu staví zdrženlivě a nechce jej komentovat. „Můžeme garantovat, že soudní exekutoři budou rozhodnutí zákonodárců respektovat a řídit se platnými ustanoveními zákona. Zda tyto změny přispějí k vymahatelnosti práva v Česku, k orientaci účastníků v právním řádu a k předvídatelnosti práva, by měli říct spíše sami věřitelé a dlužníci,“ uvádí v prohlášení pro LN.
Zjisti a jednej Nově bude muset exekutor také ověřit v notářské evidenci, zda si manželé společné jmění nezúžili, a zapsaný stav pak automaticky respektovat. „Pro exekutory je to v první fázi trochu práce navíc, odpadne však agenda spojená s následným vylučováním majetku z exekuce z titulu zúžení společného jmění manželů. Zatím se nám nezdá, že by novela u exekutorů narážela na silný odpor,“ tvrdí Robert Pelikán.
V evidenci je aktuálně 2230 smluv nebo rozhodnutí soudu o manželském majetkovém režimu, jejich počet by však s novelizací mohl výrazně narůst. „O konkrétním přístupu bude notářská komora jednat s exekutorskou komorou, nicméně předpokládáme, že budou využity standardní přístupy pomocí webové služby. To je také důvod, proč nepředpokládáme, že by došlo k zatížení notářů,“ tvrdí profesní komora notářů.
Exekutoři by navíc ideálně potřebovali bezplatný a automatizovaný přístup do notářské evidence. „V opačném případě by to vedlo k výraznému zdražení nákladů exekuce, z nichž by se obohatila notářská komora, a tyto náklady by byly přeneseny na dlužníky a věřitele,“ míní Jícha.
Zbytné zastoupení advokátem Česká advokátní komora (ČAK) se dosud nevyrovnala s červencovou změnou advokátního tarifu u bagatelních formulářových žalob, a už se musí připravovat na další ministerský úder. Soudy by totiž měly úspěšnému účastníkovi sporného soudního nebo exekučního řízení, jehož nebude zastupovat advokát, notář či patentový zástupce, přiznat náhradu nákladů - a to v paušální výši, bez povinnosti své hotové výdaje prokazovat. Státní úřady, nemocnice, dopravní podniky anebo plynárny by se tím měly odpoutat od externích právníků. „Cílem je, aby si velcí institucionální věřitelé mohli sami obsluhovat agendu vymáhání pohledávek,“ popisuje plány ministerstva první náměstek Pelikán. V zásadě jde o pomoc velkým věřitelům i o úsporu v nalézacím řízení - formulářové žaloby dle resortu zvládnou připravit sami s pomocí vlastních administrativních sil. Advokáty by měli používat až na složitější případy.
Řešení navrhované vládou chválí advokát Pavel Uhl, který se problematice byznysu s pohledávkami věnuje dlouhodobě. „Je to krok správným směrem, který může velké instituce motivovat, aby si pohledávky vymáhaly samy,“ řekl LN s poukazem, že tři sta korun „paušálu“ za jeden úkon může být pro tyto instituce solidní lákadlo.
„Důvodem, kvůli němuž se dosud věřitelé obraceli na advokáty, často nebyla poptávka po odborných právních službách, ale to, že neměli jinou reálnou možnost, jak pokrýt náklady na administrativu spojenou s vymáháním pohledávek,“ říká Pelikán.
Rozhodnutí ministerstva vítají podnikoví právníci. „Unie podnikových právníků ČR usiluje, aby podnikový právník, respektive jeho zaměstnavatel, měl právo na náhradu nákladů zastoupení stejně jako advokát. V návrhu úpravy vidím první krok,“ řekla LN prezidentka unie Marie Brejchová s tím, že by paušál aspoň částečně pokryl náklady, které firmy s vymáháním mají. Advokátní komora se proti návrhu bouří. „Vládní návrh zákona ve skutečnosti řeší, jakým způsobem opětovně ulehčit postavení neúspěšného účastníka řízení,“ stojí ve stanovisku ČAK, které mají LN k dispozici.
Když si totiž „vítězná“ strana nevezme právního profesionála, přijde to „poraženou“ jen na několik set korun. To advokátní komora „kategoricky odmítá“ - levnější cestu pro neúspěšnou stranu považují za protiústavní. „Navíc tento krok ani neplní svůj účel, neboť neúspěšný účastník řízení bude nadále povinen druhé straně sporu hradit její hotové výdaje, byť v oné paušalizované výši,“ tvrdí advokátská samospráva.
Exekuce jednou z priorit Premiér Bohuslav Sobotka označil v létě exekuce za jednu z priorit resortu spravedlnosti. Exekuční legislativa podle něho potřebuje „určitou revizi“, přičemž poukázal na to, že občané si na postup soukromých exekutorů často stěžují.
Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier v souvislosti s aktuálním vládním návrhem prohlásil: „Bude třeba přijmout další změny, aby úprava byla efektivní a zabránilo se zneužívání exekucí.“
Za důležité považuje zejména stanovení místní příslušnosti exekutorů - „aby se mezi sebou exekutoři nervali o exekuce a byl jasně stanoven režim, který exekutor má exekuci provést“.
Právě teritorialitu exekutorů kromě vlády řeší i poslanci, kteří vytvořili v rámci ústavně-právního výboru speciální pracovní skupinu. Je to ale otázka, která má v exekutorské obci řadu příznivců i odpůrců, jak LN informovaly již letos v dubnu.
***
Novela občanského soudního řízení
Změny v exekucích: Exekutor postihne jen polovinu částky na účtu manželů Vycházet se bude z momentu doručení usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekučního příkazu Pokud bude účet na nule, exekuce skončí Exekutor bude muset respektovat zúžení či jiné omezení společného jmění

Změny v nákladech řízení: Spory s peněžitým plněním do 50 tisíc korun: paušální náhrada hotových výdajů 300 korun Spory s peněžitým plněním nad 50 tisíc korun: paušální náhrada hotových výdajů 900 korun Exekuce o peněžité plnění do 50 tisíc korun: paušální náhrada hotových výdajů 150 korun Exekuce o peněžité plnění nad 50 tisíc korun: paušální náhrada hotových výdajů 450 korun
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi