Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nově založená Unie obhájců České republiky

9. 6. 2014

Z důvodu nedostatečných pojistek justičního systému na straně státních zastupitelství vzniká Unie obhájců jako protiváha Unie státních zástupců. Nově založená Unie obhájců ČR chce upozorňovat na chyby v postupech státního zastupitelství, neboť dle jejího názoru žalobci ztratili sebereflexi.

Účelem Unie obhájců České republiky, která byla zapsána do spolkového rejstříku 10. května a dnes, tj. 9. června 2014, ji na tiskové konferenci, pořádané na půdě ČAK, představili její zakládající členové, je dohled nad zákonností a dodržováním základních práv a svobod garantovaných ústavním pořádkem České republiky a respektováním přirozených práv člověka a poskytování ochrany před porušováním, poškozováním a krácením těchto práv a svobod v trestním řízení, zejména práva na obhajobu dle čl. 40 odst. 3 Listiny základních práv a svobod.
Impulsem k založení Unie je aktuální postoj státního zastupitelství, které ani v případech zjevné nezákonnosti nepřizná chybu. V tomto ohledu se nic neděje a to chtějí zakládající členové Unie (JUDr. T. Sokol, prezident Unie, viceprezident doc. JUDr. Bc. T. Gřivna, Ph.D. a Mgr.  L.  Trojan, a dále členové prezidia JUDr. M. Nespala, JUDr. F. Seifert, JUDr. P. Toman a JUDr. V. Vlk) změnit. Jejich mottem je – Nechceme jít proti celému mechanismu. Jen nám vadí, že se mohou v trestním řízení dělat zcela beztrestně chyby.
Unie deklaruje, že bude monitorovat situaci, upozorňovat veřejnost na problematické kauzy a dávat podněty České advokátní komoře a představitelům státu. Unie obhájců České republiky bude přibírat i další členy z řad advokacie – obhájce, kteří sdílí stejné hodnoty, mají stejné zkušenosti nebo pocity jako zakládající členové a chtějí s tím něco dělat.

Předseda ČAK JUDr. M. Vychopeň tuto iniciativu vítá. Dle jeho vyjádření přesahuje odborný záběr Unie obhájců ČR hranice, ve kterých se může Komora v rámci svého zákonného vymezení pohybovat, avšak současnému neblahému stavu nelze jen přihlížet.
K tomu členové Unie dodávají: „Založili jsme Unii obhájců, ač jsme členy České advokátní komory. Nebo možná i právě proto. Jsme pořád advokáty a respektujeme Českou advokátní komoru se všemi jejími pravomocemi a nehodláme ji v ničem konkurovat. Možná jí nebo k ní přidat něco navíc, širší společenský záběr, přesah do problematiky, která se netýká pouze advokátů, ale všech, kteří žijí na území tohoto státu.“


Kontakt: http://www.uocr.cz/.


JUDr. Hana Rýdlová

 

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi