Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti nebudou kárně stíhat Sokola pro zveřejnění výslechů

14.3.2014, Zpravodajství ČTK

Praha 14. března (ČTK) - Česká advokátní komora (ČAK) nebude kárně stíhat advokáta Tomáše Sokola. Rozhodla se tak po projednání stížnosti, kterou na Sokola podal vyšetřovatel kauzy údajně předraženého nákupu letounů CASA. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková. Vyšetřovateli vadilo, že Sokol údajně doporučil své klientce, exministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09, dříve KDU-ČSL), aby zveřejnila výslechy z kauzy.

"Stížnost byla po prošetření nezávislou kontrolní radou České advokátní komory - která si pro své rozhodování ještě vyžádala odborný posudek sekce pro trestní právo ČAK - shledána nedůvodnou," napsala mluvčí.

Připustila, že v obecné rovině by bylo obdobné jednání ze strany obhájce nepřípustné. Tato konkrétní kauza je však podle ní jiná v tom, že Sokolova klientka je vystavena masivnímu tlaku médií, která vycházejí z informací široce poskytovaných orgány činnými v trestním řízení.

"Pokud je v médiích klient znevěrohodňován, pak jedinou účinnou obranou je zveřejnění plného znění příslušných dokumentů. Právo na obhajobu je ústavním právem a obhajobu je třeba vykonávat účinně, jinak nemá praktický význam," zdůraznila Chaloupková.

Dodala ale, že tento postup komory nelze zobecňovat. V jiných budoucích kauzách může ČAK po posouzení jejich konkrétních okolností rozhodnout i opačně.

Někdejší ministr vnitra Sokol je mezi advokáty uznávanou autoritou. Předsedal poslednímu sněmu advokátní komory, kde také dostal nejvíce hlasů při volbě členů její odvolací kárné komise. Bývá také členem zkušebních komisí ČAK pro advokátní zkoušky.

Parkanová je v kauze CASA obviněna ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Loni v srpnu zveřejnila na svém webu záznamy výpovědí svědků i obviněných. Svůj krok tehdy neodůvodnila. Mezi dokumenty jsou například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany Vlastimila Picka.

Za zveřejnění protokolů dostala politička pokutu 16.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Hrozila jí až stotisícová sankce. Exministryně se s rozhodnutím nehodlá smířit a podala proti němu správní žalobu.

O nákupu vojenských letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi