Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Slovenští koncipienti se přesouvají do ČR, tvrdí vedení advokátů

28.11.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 28. listopadu (ČTK) - Do Česka míří stále více advokátních koncipientů ze Slovenska, kteří jsou ochotni pracovat za mnohem nižší platy než jejich čeští kolegové. V souvislosti s nedávnou návštěvou slovenského ministra spravedlnosti Tomáše Borce v Česku to na svém webu uvedla Česká advokátní komora (ČAK). Podle ní je situace důsledkem toho, že Slovensko prodloužilo povinnou praxi koncipientů ze tří let na pět. Advokáti oslovení ČTK zatím nápor Slováků nezaznamenali.

Nový slovenský zákon o advokacii, který je účinný od ledna, zakotvil vedle pětileté koncipientské lhůty také omezení, podle nějž může jeden advokát zaměstnávat maximálně tři koncipienty. "V důsledku toho je v ČR nyní třikrát vyšší zájem o zápis do seznamu advokátních koncipientů ze Slovenska, protože se snaží koncipovat v Česku, kde je lhůta stále tříletá," upozornila ČAK s tím, že do budoucna by z této situace mohl vzniknout velký problém.

Mluvčí komory Iva Chaloupková na dotaz ČTK uvedla, že vedení ČAK v současné době situaci monitoruje a jejím konkrétním řešením se prozatím nezaobíralo. Komora podle ní v tuto chvíli neuvažuje o variantě, že by se pětiletá koncipientská lhůta zavedla také v Česku. O prodloužení lhůty vedla ČAK diskusi před rokem, kdy se proti tomuto záměru ohradili advokátní koncipienti i studenti práv s tím, že takové opatření je pro mladé začínající advokáty diskriminační.

"Důvodem k pětileté lhůtě na Slovensku a důvodem k úvahám i u nás byl fakt, že klesá kvalita přípravy advokátních koncipientů. My jsme se vydali cestou zpřísňování advokátních zkoušek," podotkla Chaloupková.

V loňské internetové petici, kterou podepsalo přes 3000 lidí, poukazovali odpůrci prodloužení koncipientské lhůty v Česku na to, že budoucí advokáti by po pěti letech studií museli dalších pět let provádět "tvrdou a špatně placenou práci". Tím by se podle autorů petice ještě více prohloubila propast mezi dětmi advokátů či lidmi ze zajištěných rodin a koncipienty bez těchto výhod.

Advokáti oslovení ČTK se víceméně shodli na tom, že situaci ohledně přílivu slovenských koncipientů zatím jako problematickou nevnímají. "Nápor advokátních koncipientů ze Slovenska jsem nezaznamenal," napsal například František Korbel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Advokát Miroslav Korecký podotkl, že v Česku zkrátka často zůstávají ti Slováci, kteří tu vystudovali práva.

"Se zájemci o místo advokátního koncipienta ze Slovenska se setkáváme při našich výběrových řízeních pravidelně, nicméně z naší zkušenosti bych to - zatím - neoznačoval jako nápor," přidal se Petr Kočí z advokátní kanceláře Mašek, Kočí, Aujezdský. Dodal, že z jeho pohledu by jakákoliv mimořádná regulace ohledně koncipientů nebyla na místě. "Měl by si s tím poradit trh právních služeb. Nechť si klienti vyberou, od koho chtějí právní služby poskytnout," uzavřel.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi