Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

CCBE aktualizovala svou pozici týkající se ochrany osobních údajů

CCBE aktualizovala svou pozici (position paper) ze září 2012, jež se týká návrhu nařízení o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (obecné nařízení o ochraně údajů). CCBE prosazuje nutnost respektovat povinnost mlčenlivosti a nezávislost advokáta, jakožto stěžejní hodnoty advokacie.

Mezi hlavní ustanovení, jež CCBE považuje za problematické, patří:

- čl. 84 upravující povinnost mlčenlivosti, jenž umožňuje členským státům přijmout zvláštní pravidla, kterými určí vyšetřovací pravomoci orgánů dozoru ve vztahu ke správcům nebo zpracovatelům, jež podle vnitrostátního práva nebo pravidel stanovených příslušnými vnitrostátními orgány podléhají povinnosti zachovávat profesní tajemství.

CCBE se obává roztříštěné úpravy ve vztahu k advokátům a jejich klientům v různých členských zemích, což může mít dopad na přeshraniční spory a způsobit následnou právní nejistotu klientů.

- čl.14 týkající se informování subjektu údajů

CCBE navrhuje vložit nové ustanovení, jež by se vztahovalo na advokáty, a které by je tak vyňalo z některých povinností, které tento článek stanoví v souvislosti se shromažďováním údajů týkajících se subjektu údajů.

- čl. 49 upravující pravidla pro zřízení orgánu dozoru

CCBE navrhuje vložit nové ustanovení upravující vztah k advokátům a zajišťující ochranný filtr prostřednictvím příslušné profesní organizace (národní advokátní komory) tak, že by právě tato organizace byla příslušná ke zřízení orgánu dozoru.

- čl. 53 pravomoci orgánu dozoru

CCBE navrhuje vložit nové ustanovení upravující vztah k advokátům a zajišťující ochranný filtr prostřednictvím příslušné národní advokátní komory, kterou by orgán dozoru musel v případě advokátů kontaktovat.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi