Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Informace k problematice zkvalitňování přípravy advokátních koncipientů – z jednání představenstva ČAK

Představenstvo ČAK na svém zasedání dne 13. 11. 2012 pokračovalo v již zahájené diskusi a v projednávání materiálů ke zkvalitnění přípravy advokátních koncipientů na povolání advokáta.

Představenstvo ČAK konstatovalo, že pětiletá právní praxe je dosud zákonem předepsaná pouze u notářů a i když v ostatních právnických profesích se v té či oné době uvažovalo o prodloužení právní praxe, dosud žádné konkrétní návrhy v rámci legislativních prací podány nebyly. Tedy ani ČAK nebude v současné době samostatný návrh na prodloužení praxe advokátních koncipientů prosazovat.

Vedení ČAK je přesvědčeno, že by prodloužení praxe advokátního koncipienta ke zkvalitnění přípravy na povolání přispělo, nicméně v tomto směru považuje za vhodné postupovat v souladu s ostatními právnickými profesemi. A to jednak s ohledem na vzájemnou prostupnost právnických povolání a jednak i proto, že situace ohledně kvality a rozsahu přípravy začínajících je v ostatních právnických profesích obdobná a hodnocená též jako nepříliš uspokojivá.

ČAK je připravena aktivně tuto problematiku se zástupci ostatních právnických profesí diskutovat, analyzovat a nacházet společná řešení.

V tuto chvíli se zaměří na další způsoby zkvalitnění přípravy advokátních koncipientů, zejména na výrazné zlepšení výukových a školících programů, úpravu advokátních zkoušek a zajištění kvalitních školitelů (advokátů odpovědných za přípravu advokátního koncipienta).

Tyto záležitosti budou předmětem jednání s Ministerstvem spravedlnosti ČR a dalších zasedání představenstva.


JUDr. Ladislav Krym,
tajemník ČAK
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi