Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Instruktážní videomanuál k užívání datových schránek

 

Vážené advokátky a advokáti!

Zde je pro vás připraven instruktážní videomanuál, jak se naučit užívat datovou schránku. Od 1. 7. 2012 jste totiž povinni jejím prostřednictvím přijímat všechny zprávy od orgánů veřejné správy. A když už budete muset přijímat, bude pro vás více než výhodné těmto orgánům prostřednictvím datové schránky své zprávy též zasílat (vyjde to mnohem levněji než poštovné). A k tomu se vám bude určitě hodit při poskytování právních služeb i konvertovat listiny z papírové podoby do elektronické a naopak, abyste nemuseli své klienty posílat k notářovi či na Czechpointy.

V devíti samostatných tematických kapitolách vás ve videomanuálu provedeme celou problematikou tak, abyste si zvládli připravit na datové schránky svůj počítač, přihlásit se poprvé svými přihlašovacími údaji do datové schránky (až vám je ministerstvo vnitra počátkem července samo automaticky doručí!), nastavit si provoz datové schránky, naučit se zprávy přijímat, nové zprávy vytvářet a odesílat, listiny konvertovat…

Videomanuál je pořízen ve zvuku (moderátoka Českého rozhlasu a České televize Zuzana Burešová) i v obraze (uvidíte přímo internetové stránky, v nichž se budete pohybovat a přesně zobrazený postup práce v nich). Připravila ho pro vás Česká advokátní komora (Pavla Dobrá a Iva Chaloupková) za technické spolupráce společnosti Atlas Consulting, výrobce právního informačního systému pro advokáty – Codexis advokacie.

Pokud v něm budete hledat svoje úplně první informace k datovým schránkám, doporučujeme si ho nejprve přehrát celý pro komplexní uvedení do tématu. Následně může posloužit třeba k vypracování poznámek pro váš vlastní postup. Úplně nejefektivnější využití manuálu bude, když si ho spustíte např. v notebooku a s jeho pomocí si datové schránky nainstalujete rovnou do pracovního počítače.

Instruktážní videomanuál spustíte kliknutím ZDE.

Jeho úvodní kapitolu si přehrajete pomocí ovládací lišty, která se vám objeví, najedete-li myší na obrazovku filmu; tady najdete i tlačítko na pauzu, zesílení zvuku či roztažení filmu na celou obrazovku PC – vřele doporučujeme, zejména v částech filmu, kde jsou zobrazeny přímo internetové stránky a práce na nich. Ostatní kapitoly naleznete v nabídce po pravé straně obrazovky. Můžete si je spouštět i na přeskáčku. Přehrávání kapitoly spustíte tím, že na ni kliknete.

Věříme, že s naší instruktáží přestanou být datové schránky vaší noční můrou a brzy se s nimi sžijete. Upozorňujeme však, že informační systém datových schránek je každým dnem vylepšován, přibývají nové funkcionality pro práci s nimi. Proto ani náš videomanuál nemůže obsahovat veškeré informace o nových možnostech a funkcích. Doporučujeme vám sledovat novinky na webu: www.datoveschranky.info.

 

-autorky videomanuálu-

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi