Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

V právnické síni slávy je brněnský advokát disidentů Machourek

26.1.2018, Zpravodajství ČTK

Brno 26. ledna (ČTK) - Novým členem právnické síně slávy se dnes stal třiasedmdesátiletý brněnský advokát Jiří Machourek, který před listopadem 1989 obhajoval také disidenty. Ve 13. ročníku soutěže Právník roku odborná porota ocenila i bývalého ústavního soudce Vojena Güttlera nebo soudce Nejvyššího správního soudu Karla Šimku a Barbaru Pořízkovou.

Právníka roku pořádají Česká advokátní komora a vydavatelství Epravo.cz, letos se galavečer konal v Brně. Laureátům náleží plastika svatého Yva, patrona právníků.

V kategorii občanského práva uspěl Zdeněk Novotný. Do konce minulého roku působil u Nejvyššího soudu. Za trestní právo si vítězství připsala Iva Jónová. Pořízkovou porota ocenila za finanční právo, Šimku za správní právo.

V kategorii práva informačních technologií bodoval pražský advokát Zdeněk Kučera, v insolvenčním právu advokát Michal Žižlavský. Güttler, který nyní působí v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR, je laureátem v kategorii lidských práv a ústavního práva.

V kategorii Pro bono pořadatelé každoročně oceňují právníky, kteří bezplatně pomáhají slabším a zranitelným. Tentokrát se vítězkou stala Alena Vlachová, advokátka z Prahy. Pomáhá dětem z dětských domovů. Mnohé mají na prahu zletilosti potíže s dluhy, které samy nenadělaly.

Machourek považuje uvedení do právnické síně slávy za vrchol své kariéry. V minulosti se stejného uznání dostalo Dagmar Burešové, Pavlu Rychetskému nebo Otakaru Motejlovi.

Mezi Machourkovými klienty byli před rokem 1989 například Stanislav Devátý, Petr Cibulka nebo Ivan Jirous. "Při rozhovorech s Ivanem Jirousem ve vazbě jsem zjistil, že to byl muž s něžnou duší, čemuž konečně odpovídá i jeho poezie, úplný protiklad jeho častého skandálního chování na veřejnosti," zavzpomínal Machourek.

Na počátku roku 1990 se Machourek nakrátko stal předsedou Krajského soudu v Brně. Brzy se vrátil do advokacie. Dosud provozuje kancelář se svou dcerou a spolupracujícími advokáty.

Ocenění pro talent roku získali pražští advokáti Linda Kolaříková a Stanislav Mikeš a královéhradecký exekutor Martin Štika. Ocenění má mladé právníky motivovat k odbornému růstu a pravidelnému publikování, uvedl předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi