Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ocenění pro doyeny i obětavé ženy

29.1.2018, Lidové noviny, str. 14, Kristián Léko

Galavečer Právník roku: tleskalo se obhájci disidentů, bývalému ústavnímu soudci i advokátce sestry z Rumburku

Porota soutěže Právník roku letošní seznam laureátů seskládala zdařile – nechyběli zkušení právníci ocenění za celoživotní přínos, ale ani právníci z mladší generace, mezi oceněnými zároveň byli jak advokáti, tak soudci, sympaticky byla zachována i genderová rovnost.'

Nejvyšší poctu si z brněnského Bobycentra odnesl advokát Jiří Machourek, jenž od konce 70. let obhajoval desítky disidentů (nejen) v politicky motivovaných procesech. Zjevně dojatý doyen brněnské advokacie uvedl, že stále nevěří tomu, že si ocenění zaslouží. „Je to vyvrcholením mé advokátní kariéry. Titul přijímám s pokorou a vědomím, že bylo zejména přihlédnuto k mé činnosti v období totality,“ řekl Machourek. Na jeho příběhu je zajímavé, že na rozdíl od jiných disidentů po roce 1989 nevyužil změny režimu ke kariérnímu vzestupu. V roce 1990 sice přijal nabídku ministryně spravedlnosti Dagmar Burešové stát se „čističem“ brněnského krajského soudu, ve funkci ale vydržel sotva půl roku a pak se vrátil do advokacie.

Sošku svatého Yva dostali „za zásluhy“ také dva bývalí soudci – Zdeněk Novotný za občanské právoa Vojen Güttler za právo ústavní. Čerstvý sedmdesátník Novotný strávil v justici 45 let a poslední dvě dekády se na Nejvyšším soudu zabýval pracovním právem. V justici svou kariéru začal i třiaosmdesátiletý Güttler, v roce 1970 ale musel odejít, neboť byl spoluzakladatelem Klubu angažovaných nestraníků. Za normalizace se živil jako podnikový právník a po roce 1992 se stal soudcem federálního Ústavního soudu. O rok později pak nastoupil na Ústavní soud samostatné České republiky, kde strávil 20 let.

Cenu za trestní právo si odnesla advokátka Iva Jónová za obhajobu zdravotní sestry z Rumburku, kterou zprostila obžaloby kvůli šesti podezřelým úmrtím pacientů. Ocenění za služby pro bono získala advokátka Alena Vlachová, která pomáhá dětem, které nespravedlivě zabředly do exekucí.

***

Právník roku 2017
* Právnická síň slávy
Jiří Machourek, advokát z Brna
* Občanské právo
Zdeněk Novotný, do konce roku
2017 soudce Nejvyššího soudu
* Trestní právo
Iva Jónová, samostatná
advokátka z Ústí nad Labem
* Finanční právo
Barbara Pořízková, soudkyně
Nejvyššího správního soudu
* Právo IT
Zdeněk Kučera, advokát,
kancelář Kinstellar
* Správní právo
Karel Šimka, soudce Nejvyššího
správního soudu
* Insolvenční právo
Michal Žižlavský, advokát
a zvláštní insolvenční správce
* Lidská práva a právo ústavní
Vojen Güttler, bývalý ústavní
soudce, nyní pracovník Ústavu
státu a práva AV ČR
* Kategorie pro bono
Alena Vlachová, advokátka,
kancelář Vepřek Caska Vlachová
* Talent roku
1. místo: Linda Kolaříková,
advokátka KPMG Legal
2. místo: Stanislav Mikeš,
advokát Weil, Gotshal & Manges
3. místo: Martin Štika, exekutor
z Hradce Králové

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi