Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Finanční správa dostane do ruky další bič na podnikatele

5.1.2018, Prima, str. 9, 18:55 Zprávy FTV Prima

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
--------------------
Finanční správa posílí. Berní úředníci získají silný nástroj pro kontrolu firem. Banky a další instituce jim budou muset předávat informace o skutečných majitelích společností při podezření z praní špinavých peněz.

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Ministryně financí novelu hájí, opozice, jak jinak, ji kritizuje. Více nám řekne Zbyněk Zykmund. Zbyňku, řekni, proč ministerstvo změny prosadilo?

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Ministerstvo financí tvrdí, že zavádí evropskou směrnici. V praxi by to mělo vypadat tak, že kdykoliv budou mít berní úředníci pocit, že by mohlo docházet k praní špinavých peněz, tak jim budou muset banky nebo jiné finanční instituce poskytnout údaje o skutečných majitelích účtů. Doteď měl k údajům, které podléhají bankovnímu tajemství, přístup pouze specializovaný Finanční a analytický útvar ministerstva financí, teď by se k nim nově měly dostat i v uvozovkách "obyčejné finanční úřady". Na novelu daňového řádu upozornil server, upozornil server iHned.cz. Změny se nelíbí zástupcům firem ani advokátům. Podle opozice jde o zbytečnou byrokratickou zátěž, naopak ministryně financí Alena Schillerová navrženou novelu hájí.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Finanční správa si je nemůže poptávat libovolně, ona ty informace může získávat jenom v souvislosti s konkrétním řízením, s konkrétní správu daní.

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/
--------------------
Vadí mně tam další povinnosti advokátům, notářům, které doposud neměli, projevu..., prolamuje se tam mlčenlivost, což je věc, která, jak říká, by se měla vážit na lékárnických vahách.

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Kritici tvrdí, že po zavedení kontrolních hlášení a také elektronické evidence tržeb jde o další, a to velmi tvrdý bič na podnikatele a firmy, zásah do mlčenlivosti advokátů se potom nelíbí advokátní komoře.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi