Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Unie obhájců si stěžuje na odposlechy Zadeha

24.2.2017, Právo, str. 5

Unie obhájců podala poprvé ve své historii trestní oznámení, a to v kauze daňových úniků českoíránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Policii obvinila z odposlechů hovorů mezi Zadehem a právníky, uvedl včera Radiožurnál. Případ už řeší i Česká advokátní komora. Olomoucký vrchní žalobce Michal Galát, který kauzu dozoruje, řekl, že jde o bouři ve sklenici vody.

Policie podle Zadeha odposlouchávala jeho hovory s obhájci a následně dala záznamy do spisu. Podle jeho advokátky Aleny Kojzarové měli detektivové detailní přehled o tom, jak se chce bránit proti svému obvinění.

Podle mluvčí advokátní komory Ivy Chaloupkové je komunikace obviněného s obhájcem z odposlechů vyloučena zákonem. „Pokud došlo k odposlechu takové komunikace, jsou orgány policie povinny záznamy takové komunikace zničit a získané poznatky nijak nepoužít,“ řekla mluvčí. Pokud se tedy opravdu objevily v trestním spise, může jít o bezprecedentní zásah do základních lidských práv na území ČR, dodala.

Galát uvedl, že Zadeh byl nejdříve odposloucháván ne jako obviněný, ale jako podezřelý. Tudíž nešlo o vztah mezi obviněným a obhájcem. „Za situace, kdy bylo zahájeno trestní stíhání a byly zjištěny hovory mezi obviněným a obhájci v té primární daňové věci, tak byla učiněna opatření ke zničení těchto odposlechů,“ řekl Galát.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi