Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Bouře ve skle

24.2.2017, Právo, str. 6, Josef Koukal

Sloupek

Zase ty policejní odposlechy... K jejich kritizovanému nadužívání a nezákonnému povolování má teď přibýt ještě odposlouchávání hovorů stíhaných osob s obhájci.

Po kauze Davida Ratha, kterému pražský vrchní soud zrušil loňský 8,5letý trest právě kvůli nezákonně pořízeným odposlechům, je tu další vážné podezření. Navíc se i tentokrát týká ostře sledované kauzy, v níž jde o miliardové daňové úniky.

Podle Unie obhájců policie během vyšetřování odposlouchávala telefonáty obviněného česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha s jeho advokáty. Takový postup zákon výslovně zakazuje. Pokud se policii podaří nedopatřením zaznamenat hovor stíhaného s obhájcem, má povinnost záznam zlikvidovat, v řízení nesmí být žádným způsobem použit.

V Zadehově případě nejenže nebyly odposlechy zničeny, ale měly se dostat přímo do trestního spisu. Právníci unie vyvozují, že orgány činné v trestním řízení dostaly do rukou taktiku obhajoby, která by tím byla zcela popřena. „Silné znepokojení“ nad postupem policie a státního zastupitelství vyjádřila i Česká advokátní komora.

Vládce nad přípravným řízením, olomoucký státní zástupce Michal Galát, případ označil za bouři ve sklenici vody. Zadeh figuruje ve dvou kauzách, odposlechy pocházejí prý z té, v níž v inkriminovaném čase vystupoval jen coby podezřelý, a nikoli obviněný. Obhájci namítají, že je to prašť jako uhoď, když oba případy vyšetřuje stejný tým. Trestní oznámení na policisty poslali včera nejvyššímu státnímu zástupci.

Nad kauzami jako Zadeh, Rath nebo nedávno zproštěný liberecký policejní exředitel Miroslav Dvořák (též nezákonné odposlechy) se nelze nezeptat, kolik takových rozbouřených sklenic na státních zastupitelstvích šplouchá?

Přehnaná služební horlivost se dá snad ještě pochopit u členů policejních týmů, ale státní zástupce není parťák vyšetřovatelů, má držet stráž nad zákonností přípravného řízení. Žádost o odposlech odůvodněná blátivým podezřením, z něhož není jasné, ani z čeho konkrétního je dotyčný podezřelý, by přes státního zástupce neměla vůbec projít. A když, pak ji musí odmítnout příslušný soudce. Nemluvě o nahrávkách hovorů stíhaných osob s jejich obhájci.

U odvolacího nebo Nejvyššího soudu už se taková chyba z přípravného řízení opravit nedá.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi