Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kauza Zadeh: Unie obhájců viní detektivy

24.2.2017, Lidové noviny, str. 4

Unie obhájců podala poprvé ve své historii trestní oznámení, a to v kauze daňových úniků česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Policii obvinila z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky.

Případ už podle Radiožurnálu řeší také Česká advokátní komora. Olomoucký vrchní žalobce Michal Galát, který kauzu dozoruje, řekl, že jde o bouři ve sklenici vody. Policie podle Zadeha odposlouchávala jeho hovory s obhájci a následně dala tyto záznamy do spisu. Podle Zadehovy advokátky Aleny Kojzarové takměli detektivové detailní přehled o tom, jak se chce Zadeh bránit proti svému obvinění. „Pokud policie a státní zástupce znají předem taktiku obhajoby, znají věci, které se tam probírají, pak ta obhajoba v podstatě ztrácí smysl,“ řekla Radiožurnálu.

Podle Unie obhájců je to porušení tajemství dopravovaných zpráv a zneužití pravomocí úřední osoby. „Ale hlavně je to bezskrupulózní útok na základy právního státu,“ řekl člen prezidia Unie obhájců Václav Vlk. Podnět Unie obhájců už byl doručen Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Zadeh je ve vazbě. S 14 dalšími lidmi se u brněnského krajského soudu zpovídá z podezření z daňových úniků. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Škoda činí 2,5 miliardy korun.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi