Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Samková čelí kárné žalobě. Třikrát proklela tureckého velvyslance

22.2.2017, tyden.cz

Advokátka Klára Samková neporušila etický kodex při loňském projevu na konferenci ve sněmovně, v němž přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Dříve tento případ odložila i policie.

Advokátka Klára Samková neporušila etický kodex při loňském projevu na konferenci ve sněmovně, v němž přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Dříve tento případ odložila i policie. Samková naopak čelí kárné žalobě za vystoupení před tureckou ambasádou, kde proklela velvyslance, informovala mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková.

Seminář nazvaný "Máme se bát islámu?" se konal loni 18. května. Po projevu Samkové, která je bývalou členkou Bloku proti islámu, opustili sál někteří pozvaní diplomaté včetně tureckého velvyslance.

O prověření, zda Samková vystoupením neporušila etický kodex advokáta, požádal tajemník ČAK Ladislav Krym. Kontrolní rada ČAK podle Chaloupkové nejprve jeho podnět odložila. Podle názoru tajemníka ale zdůvodnění odložení nebylo dostatečné, proto kontrolní orgán požádal o opětovné posouzení s vyžádáním si dalších důkazů.

Po opětovném prošetření byla stížnost odložena, jelikož jednání advokátky nepřekročilo meze, které advokátům kodex stanovuje. "I advokát má právo veřejně vyjadřovat svůj názor, a to i k otázkám, které mohou být chápány jako politické a konfliktní - byť by to měl činit tak, aby způsob nebo forma realizace tohoto práva na svobodu projevu nevedla k ohrožení důstojnosti či vážnosti advokátního stavu," uvedla Chaloupková.

Podle kontrolní rady ČAK ale jsou důvodné stížnosti, které se týkají vystoupení Samkové před tureckou ambasádou, kde třikrát proklela tureckého velvyslance. "Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny," prohlásila Samková loni v červnu.

V této souvislosti nyní běží kárné řízení. Jeho výsledkem může být zproštění kárného obvinění dotyčné advokátky nebo kárný senát může konstatovat, že se kárně provinila, a uložit jí některé z kárných opatření - od napomenutí přes veřejné napomenutí, pokutu až do stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie až po kárné opatření nejvyšší - vyškrtnutí ze seznamu advokátů. "Proti rozhodnutí kárného senátu je možné odvolání k odvolacímu kárnému senátu, eventuálně je možné obrátit se na soud se správní žalobou na ČAK," popsala další možný postup Chaloupková.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi