Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Respektovaní Právníci roku aneb Právní život

6.2.2017, epravo.cz, Jan Januš

Česká advokátní komora a společnost EPRAVO.CZ rozdávaly v pátek již po dvanácté v řadě ceny Právníkům roku. Tentokrát ocenily vesměs známé tváře – do síně slávy byla uvedena bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, oborové ceny si odnesly například pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Stává se příjemnou tradicí, že ani proti jednomu z vítězných jmen nelze cokoliv namítat, jde o nezpochybnitelné autority oborů i právního života jako takového. Pozorovatele napadá možná jen to, proč někteří z vítězů nebyli oceněni již dříve.

Letošní ceremoniál v pražském Top hotelu, vtipně moderovaný Alešem Hámou a Jakubem Wehrenbergem, ale odkryl i řadu zajímavostí. Například soudce Ladislav Muzikář, expert na dědické právo a katastr nemovitostí, jemuž s koncem letošního roku skončí i mandát, se ukázal také jako klavírní virtuos. Lenka Bradáčová, oceněná za trestní právo, naopak krátce promluvila o tom, jak zachraňuje ježky, jednoho má prý právě na půdě. A dostalo se i na její lásku k poezii.

Ladislav Jouza, výherce v kategorii pracovní právo, který se tomuto oboru věnuje již přes padesát let, zase sbírá soudničky. A Iva Brožová zvládla během své kariéry, kdy na základě vlastních profesních peripetií vysoudila základy justiční nezávislosti, také náročný Vasův běh ve Švédsku. A soudě z její vizáže i výrazu, po boku své rodiny a psů si nyní plně užívá života na odpočinku a je spokojená.

Celý večer ale nebyl jen idylický. Předseda České advokátní komory Martin Vychopeň, který se již na podzim rozloučí se svou funkcí a pozičně tak pro něj šlo o posledního Právníka roku, udělil i jednu zvláštní cenu. Odnesla si ji Ivana Švehlová, která před pár dny opustila funkci předsedkyně Krajského soudu v Praze. Kromě plastiky svatého Yva ale dostala od předsedy advokátní komory i písemné potvrzení, že spolu nikdy nebyli na obědě. Martin Vychopeň tak vyjádřil jasný postoj ke kauze, o níž psaly Lidové noviny, které několik dnů rozebíraly, že se předseda pražského Vrchního soudu Jaroslav Bureš a advokát Radek Pokorný společně sešli na oběd. Jak ale ukázal i galavečer Právníka roku, setkání zástupců jednotlivých profesí, je v českém prostředí, stejně jako v zahraničí, v obecné rovině dosti běžné a vlastně i přínosné.

Právník roku se letos opravdu povedl. Nejen díky kvalitnímu výběru oceněných, ale i díky tomu, že se podařilo právnické autority ukázat jako opravdové lidi z masa a kostí. Což nebývá takovou samozřejmostí.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi