Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ocenění Právník roku získaly Bradáčová či exministryně Kovářová

3.2.2017, prazsky.denik.cz

Odborné ocenění Právník roku letos získaly pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Do síně slávy vstoupila dlouholetá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. V kategorii bezplatných právních služeb uspěl advokát Viktor Rossmann, který pomáhá seniorům odstupovat od smluv uzavřených při předváděcích akcích. Výsledky soutěže sdělila médiím mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

"V tradičním klání se může prosadit právník, kterého za jeho mimořádné úspěchy v oboru nominuje odborná veřejnost na webu soutěže. Vítěze následně vybírá porota složená z předsedů a prezidentů jednotlivých právnických komor a ministra spravedlnosti.

Letos uspělo pět mužů a tři ženy

V osmi základních kategoriích letos uspělo pět mužů a tři ženy. Za trestní právo si skleněnou sošku patrona právníků svatého Yva převzala Bradáčová, která v minulosti vedla Unii státních zástupců a která stojí od roku 2012 v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze. Organizátoři soutěže uvedli, že se „výrazně zasloužila nejen o popularizaci profese, ale důsledným trváním na vysokých etických standardech i o její prestiž".

Kategorii občanského práva ovládl předseda senátu pražského městského soudu Ladislav Muzikář, který je uznávaným expertem v oblasti dědického práva a katastru nemovitostí. V oboru ústavního práva a lidských práv zvítězil vysokoškolský pedagog David Kosař, jenž se dlouhodobě věnuje otázkám migrace a mezinárodní ochrany.

Advokát Rossmann se utkal se šmejdy

V dalších pěti kategoriích bodovali advokáti: ve finančním právu uspěla Monika Novotná, v pracovním Ladislav Jouza, v právu duševního vlastnictví Tomáš Dobřichovský, v právu rodinném exministryně Kovářová. U ní pořadatelé soutěže zmínili, že „je pověstná svou - pro druhé mnohdy zcela zničující - energií a pracovním elánem". Mimo jiné stála u zrodu odborného časopisu Rodinné listy.

Advokát Rossmann opanoval kategorii „pro bono" za to, že loni bezplatně a úspěšně zastupoval třicítku klientů narozených v letech 1925 - 1937. Od jejich smluv s organizátory předváděcích akcí, pro něž se vžilo označení šmejdi, odstupoval s tím, že jsou neplatné pro zjevný rozpor s dobrými mravy. Zasloužil se tak o precedentní rozhodnutí soudu, které pomůže v mnoha dalších podobných kauzách.

Oceněna byla také Iva Brožová

Za celoživotní přínos českému právu a „zásadní a neocenitelné zásluhy na poli nezávislosti soudní moci" porota ocenila Brožovou, která stála od roku 2002 až do svého odchodu na odpočinek v roce 2015 v čele Nejvyššího soudu. Předtím působila řadu let jako ústavní soudkyně.
Zvláštní cenu za přínos české justici získala bývalá předsedkyně a místopředsedkyně středočeského krajského soudu Ivana Švehlová, specialistka na občanské právo.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi