Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Osmdesátiletý Gerhardt Bubník je legendou českého krasobruslení

23.7.2015, sportovnilisty.cz

Legenda českého krasobruslení, bývalý reprezentant, dále zasloužilý sportovní funkcionář a významný český advokát JUDr. Gerhardt Bubník, který se narodil 23. července 1935, se dožívá osmdesáti let.

V letech 1954-1957 Gerhardt Bubník, kdy jeho bratr Václav Bubník v téže době reprezentoval v hokeji, on sám reprezentoval v krasobruslení. Poté se nejprve stal významným funkcionářem československého a posléze i českého krasobruslení. Byl 30 let členem předsednictva krasobruslařského svazu a předsedou jeho komise rozhodčích a později i krasobruslení světového. Roku 1963 se poprvé objevil na seznamu mezinárodních rozhodčích, stal se i instruktorem Mezinárodní bruslařské unie (ISU) a školil krasobruslařské rozhodčí v Československu a mnohých dalších zemích světa, včetně Austrálie.

Bubník, i díky znalostem několika jazyků, se postupně stal jedním z nejvýznamnějších činovníků světového krasobruslení. Od r. 1976 se zúčastnil v různých funkcích všech zimních olympiád, včetně té poslední v Soči. V letech 1988 až 1996 byl členem Odvolací komise Mezinárodní bruslařské unie a v letech 1996 až 2010 pak členem jejího vedení a právním poradcem.

Gerhardt Bubník byl též organizátorem mnoha soutěží. Po dobu deseti let organizoval každoročně známou mezinárodní soutěž Pražská brusle, v r. 1988 organizoval a řídil mistrovství Evropy v krasobruslení v Praze a v r. 1993 řídil v Praze i mistrovství světa. Na kongrese ISU v r. 2014 se významně zasloužil o to, že ME v krasobruslení na rok 2017 bylo přiděleno Ostravě.

Významná je činnost Gerharda Bubníka i v rámci českého olympijského hnutí. Od roku 2000 do roku 2012 byl předsedou Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, která je odvolacím orgánem v dopingových záležitostech. Pod jeho vedením vytvořila rozhodnutí této komise první judikaturu ve věcech aplikace a výkladu Světového antidopingového kodexu. Je také autorem přednášek o těchto předpisech pořádaných pro zástupce sportovních svazů a členy jejich disciplinárních komisí. Více než dvacet let působí také jako arbitr Rozhodčího soudu pro sport (CAS) v Lausanne.

Práci ve sportu se obětavě věnoval vedle své celoživotní náročné práce advokáta. I v té byl úspěšný. Jako první Čechoslovák absolvoval práva na Harvardově univerzitě a stal se uznávaným odborníkem na mezinárodní obchodní agendu a investice. V r. 1990 založil renomovanou advokátní kancelář Bubník Myslil & Partners. Působil také jako arbitr a rozhodoval mezinárodní obchodní spory v Praze, Vídni, Curychu i Paříži.

Za zásluhy o rozvoj sportu a olympismu bylo dr. Bubníkovi uděleno v roce 2007 Mezinárodním olympijským výborem nejvyšší vyznamenání - Olympijský řád. V roce 2009 získal i Cenu MOV za boj proti dopingu. V. r. 2010 byl jmenován čestným členem Mezinárodní bruslařské unie. Letos mu Česká advokátní komora udělila Zlatý odznak za zásluhy o advokacii. Je také čestným členem České společnosti pro sportovní právo.

Gerhardt Bubník stále ještě pracuje jako advokát a rozhodce a provozuje rekreační sport.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi