Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Podnět k přešetření postupu advokáta v tzv. kauze Rath

S ohledem na závažná tvrzení obžalovaného MUDr. Davida Ratha ve sdělovacích prostředcích, podal dnes 20. 5. 2015 tajemník České advokátní komory podnět nezávislému kontrolnímu orgánu ČAK k přešetření postupu advokáta Michala Pacovského v souvislosti s tzv. kauzou Rath.

Nezávislý kontrolní orgán – Kontrolní rada ČAK (volená tajnou volbou 1x za 4 roky na sněmu ČAK) je oprávněna přešetřovat postup a jednání advokátů a zkoumat, zda dotyční neporušili ustanovení zákona o advokacii a dalších stavovských předpisů, zvláště pak Pravidel profesionální etiky advokáta (etický kodex), jehož dodržování je pro advokáty povinné. Kontrolní rada rozhodne, zda podnět tajemníka ČAK je důvodný či nedůvodný.

V případě, že ho shledá důvodným, předseda Kontrolní rady ČAK coby kárný žalobce podává na dotyčného advokáta kárnou žalobu. V kárném řízení může být kárně obviněný advokát zproštěn svých obvinění nebo kárný senát vynese rozhodnutí o kárné vině a advokát dostane uloženo některé z kárných opatření.

Kárným opatřením může být napomenutí, veřejné napomenutí, pokuta až do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie až na 3 roky či vyškrtnutí ze seznamu advokátů (zákaz výkonu profese advokáta).

Advokát se proti rozhodnutí kárného senátu může odvolat k odvolacímu kárnému senátu. Jeho rozhodnutí je pak pravomocné. Advokát, který se s jeho rozhodnutím neztotožní, se může ještě následně obrátit se správní žalobou proti ČAK na soud.

Iva Chaloupková, tisková mluvčí ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi