Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kárné řízení proti JUDr. Vladimíru Zavadilovi

Dne 4. prosince 2013 bylo v kárném řízení uloženo advokátovi JUDr. Vladimíru Zavadilovi kárné opatření - pokuta ve výši 850.000,- Kč.

Kárný žalobce ho v kárné žalobě vinil z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální etiky advokátů, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu.

Kárně obviněný advokát zadal do deníku Blesk před druhým kolem prezidentské volby dne 25. 1. 2013 inzerát s názvem „Nevolte Karla Schwarzenberga“, přičemž tento inzerát obsahoval přinejmenším jedno nepravdivé tvrzení (o tom, že kandidát K. S. děkoval za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi).

Kárný senát vynesl rozhodnutí, že kárně obviněný advokát je kárně vinen. Inzerát byl kárným senátem shledán neetickým, a to jak v advokátním tak celospolečenském kontextu. Kárně obviněný neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující.

Kárný senát uložil kárné opatření – pokutu ve výši 850.000,- Kč.

Rozhodnutí kárného senátu dosud není pravomocné. Kárně obviněný i kárný žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. Bude-li odvolání podáno, bude ve věci rozhodovat ještě odvolací kárný senát ČAK.


PhDr. Iva Chaloupková,
vedoucí odboru vnějších vztahů a tisková mluvčí České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi