Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ZMĚNY PRÁVNÍ ÚPRAVY V OBLASTI INSOLVENČNÍHO PRÁVA

V Praze dne 23.5.2013 se konalo ve spolupráci s Asociací insolvenčních správců jednání Odborné sekce České advokátní komory pro insolvenční právo. Jeden z hlavních bodů, kterým se odborná sekce zabývala, byl aktuální návrh novely insolvenčního zákona.

Klíčový problém novely spatřují členové odborné sekce v tom, že pohledávky státu z titulu tzv. vratek DPH (pohledávky z titulu opravných dokladů dle ust. § 44 zákona o DPH) vytvoří státu pozici věřitele s pohledávkou za majetkovou podstatou (§ 168 InsZ). To bude v praxi znamenat, že pohledávky ostatních věřitelů nebudou uspokojeny vůbec nebo jen v minimálním rozsahu. Tento návrh poškozuje zejména věřitele fyzické osoby – neplátce DPH a věřitele právnické osoby – neplátce DPH (což jsou například i bankovní subjekty, kterých se problém týká v nezajištěné části pohledávek). Dle dostupných informací tato změna nevzešla z odborných kruhů, s ohledem na svou nesystémovost a obecně poškozující charakter.

Členům odborné sekce se tato záležitost jeví jako odporující zásadám insolvenčního řízení (zejména §5 písmeno a) InsZ) a mezinárodní Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod včetně dodatkového protokolu č. 1. Již dříve se problémem s podobným základem zabýval Ústavní soud v Ústavním nálezu III. ÚS 208/05 ze dne 23.2.2006, kdy se problém týkal rovněž daně z přidané hodnoty a bylo konstatováno porušení ústavního práva rovnosti (rozpor s čl. 4 odst. 4 a čl. 11 odst. 1 Listiny základních práv a svobod; viz. nálezy sp.zn.: III. ÚS 648/04 a I. ÚS 544/02).

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi