Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Falešný advokát řádil po celé republice

Bára KOZÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dlouhé 2 roky se třiačtyřicetiletý muž z Liberecka vydával za právníka, který skutečně žije a má i svou advokátní praxi. Podvodník cestoval po celé republice a okrádal důvěřivé lidi. Když jsme včera tento případ natáčeli, byl ještě hledanou osobou. Teď už je ale za mřížemi. Uvidíte ho právě teď. Třeba okradl i vás.

Robert HEČ, redaktor
--------------------
Je poledne a falešný advokát v poutech na rukou právě opouští policejní stanici ve Zlíně. Odjíždí k olomouckému okresnímu soudu. Za sebou má první noc v policejní cele. Bude si ale zřejmě muset zvykat. Na svobodu se jen tak nedostane. Dva roky podváděl, policii se perfektně vyhýbal. Ale všechno jednou končí. Falešného advokáta zadrželi policisté včera večer v tomto baru v centru Luhačovic.

ostraha baru
--------------------
Došel, dal si pivo, potom se sebral, šel někam na večeři a potom se vrátil úplně narvaný. Už jsme ho viděli v televizi prostě, podívali jsme se na záznam tady kamerový, jestli je to on a zavolali jsme.

Jana BARTÍKOVÁ, mluvčí Policie ČR, Zlín
--------------------
Ten muž být spíš opilý než překvapený. Nadýchal více než 2 promile alkoholu, takže přes noc vystřízlivěl v naší cele a v dopoledních hodinách probíhaly výslechy.

Robert HEČ, redaktor
--------------------
Pojďme ale na okamžik zpět, na začátek příběhu podvodníka, který si myslel, že je nepolapitelný. Třiačtyřicetiletý muž využíval několika falešných identit. Nejčastěji se ale svým obětem představoval doktor Tolnay, jako skutečný existující doktor Tolnay z Mladé Boleslavi. Tady si můžete oba muže porovnat. Vlevo je opravdový advokát Aleš Tolnay. Vpravo ten, kdo se za něj vydával, prostě podvodník.

Aleš TOLNAY, poškozený
--------------------
Zjistil jsem to bohužel tak, že se mi ozývali postižení tímto jeho jednáním. Chtěli po mně vrátit půjčku.

Robert HEČ, redaktor
--------------------
Podvodník byl údajně skvělý herec a působil velmi přesvědčivě. Tady ho vidíte přímo v akci. Přichází do firmy, zvoní na zvonek a představuje se jménem právě Aleše Tolnaye. Jakmile se dostal dovnitř, spustil skvělou hereckou etudu. Zaměstnancům tvrdil, že je tady na dovolené. Okradli ho ale zloději a potřebuje půjčit na cestu domů.

David SCHÖN, mluvčí mladoboleslavské policie
--------------------
Muž má vždy dobře připravenou legendu. Buď se odkazuje na advokáty z místa, kde svůj skutek páchá, tím si dodává důvěryhodnosti. Nebo zná i místní poměry, majitele firem nebo obchodů.

Robert HEČ, redaktor
--------------------
Své podvody prováděl po celé republice. Policie v tuto chvíli zaznamenala už desítky případů. Dělal to ale chytře a od svých obětí si půjčoval většinou pouze několikatisícové částky. Úzkostlivě se vyhýbal pouze Mladé Boleslavi. Nechtěl riskovat, že narazí na někoho, kdo skutečného Aleše Tolnaye zná.

Aleš TOLNAY, poškozený
--------------------
Poškozuje mě to samozřejmě na mém jméně, poškozuje mě to coby advokát, neboť moji identitu si vypůjčil. Dle mého názoru především z tohoto důvodu.

Robert HEČ, redaktor
--------------------
Teď je tedy konec a třiačtyřicetiletý podvodník už své herecké schopnosti bude moci zkoušet pouze na spoluvězně. Ještě jednou se pořádně na falešného advokáta podívejte. Pokud podvedl i vás, můžete se přidat k hromadné žalobě. Martina Eretová a Robert Heč, Prima FTV.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi