Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Falešného právníka zatkli namol

 

Podvodníka poznali v luhačovickém baru lidé. Přivolali policii

Luhačovice, Mladá Boleslav – Konec falešného právníka v Čechách. Muže, který vystupoval jako advokát Aleš Tolnay, zatkli v pondělí večer zlínští policisté. Třiačtyřicetiletý muž seděl v jednom baru v Luhačovicích. Na svědomí má desítky okradených lidí, zejména advokátů, po celé České republice. A policii se ozývají stále další a další podvedení lidé.

 Muže, který byl nápadně podobný falešnému právníkovi z televizní reportáže, uviděli hosté jednoho luhačovického baru. Prozradil jej i svetr, který měl na sobě. Byl totiž stejný jako na snímku.

 „Z baru sice na chvíli odešel a ostatní hosté si mysleli, že už se nevrátí, nicméně přišel ještě jednou. Proto nás lidé ihned zavolali,“ přiblížila mluvčí zlínské krajské policie Jana Bartíková. Když si pak pro něj přijela policie, podvodník se zatčení nijak nebránil. Byl totiž více opilý než překvapený. „Nadýchal 2,18 promile, ze kterých se prospal v naší cele,“ konstatovala mluvčí.

 Dalo by se říci, že práce podvodníka byla skutečně velmi profesionální a promyšlená. Podařilo se mu totiž obelhat podnikatele i advokáty po celé republice.
Vystupoval velmi věrohodně a vždy měl pečlivě připravenou legendu, na základě níž se mu podařilo z lidí vylákat různé částky.

 „Ty se pohybovaly v průměru od sedmi set korun až do dvou tisíc,“ upřesnil dále mluvčí mladoboleslavské policie David Schön. Takto si falešný právník přivydělával minimálně půl druhého roku.

 Mezi podvedenými byl i mladoboleslavský advokát Aleš Tolnay, jehož jméno muž „ukradl“ a vystupoval pod ním.

 „Přišel za mnou a představil se jménem jednoho advokáta ze Svitav. Tvrdil, že ztratil peněženku se všemi doklady i penězi,“ popisoval setkání s podvodníkem skutečný advokát Tolnay.

 „Znal adresu dotyčného, jehož jménem se představoval, i číslo průkazu advokáta. Takže jsem si jej rychle prověřil přes Českou advokátní komoru, to ve mně vzbudilo důvěru,“říká Tolnay.

 Nakonec mu půjčil necelých dva tisíce korun. Muž sliboval, že mu peníze pošle na účet. Nestalo se tak. Ani po dvou týdnech. „Začal jsem tušit, že jsem naletěl. Zprvu jsem nad tím mávl rukou, ale když semi začali ozývat další advokáti i podnikatelé a chtěli po mě, abych jim vrátil peníze, došlo mi, že používá mé jméno a podal jsem trestní oznámení,“ vysvětloval podvedený právník. Ze zatčení člověka, který zneužil jeho jméno, má tak velkou radost. „Je to především velká úleva nejenom pro mě samotného, ale i pro mé kolegy,“ oddechl si. Poměrně velká úleva zavládla i na půdě České advokátní komory. „Svým jednáním poškodil naše dobré jméno,“ podotkla mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

 Řádění falešného advokáta je však zřejmě větší, než se původně zdálo. Mladoboleslavská policie má totiž od včerejšího dne na stole desítky dalších trestních oznámení na jeho aktivitu. „Během úterního dopoledne se nám ozývali další lidé i kolegové z různých obvodních oddělení. Počet podvedených stále roste,“ potvrdil policejní mluvčí Schön. Už teď policisté vědí, že podvodník nepoužíval jenom jména Tolnay. Zlínská policie muže včera dopoledne vyslechla a pak jej převezla k olomouckému okresnímu soudu. Jisté je, že si ve vězení odsedí několik let.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi