Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ministerstvo financí plánuje snížit odměny právníkům a exekutorům

 

Sandra PARMOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministerstvo financí plánuje snížit odměny právníkům a exekutorům, a to až o 50 procent. Chce tak o chránit dlužníky před neúměrným navyšováním pohledávek. Často se totiž třeba jen několikasetkorunový dluh vyšplhal až na desítky tisíc korun. Více informací už má kolega Vláďa Procházka. Hezký večer, Vláďo. Znamená to tedy, že se pozice dlužníků v Česku zlepší?

Vladimír PROCHÁZKA, redaktor
--------------------
Dobrý večer. Ano, pozice dlužníků by se tímto mohla výrazně zlepšit, ale zároveň by jich mohlo i přibýt. Pokud totiž dlužníkovi nebude hrozit mnohonásobné navýšení pohledávky při soudním vymáhání, nebude mít zřejmě už tak velkou snahu dluh co nejdříve uhradit.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/
--------------------
Domníváme se, že není správné, pokud někdo dluží dluh v řádech 100 korun, aby v případě jeho vymáhání zaplatil následně 10 až 15 tisíc korun. Dojde tedy k výraznému snížení odměny, a to až o 50 procent.

Kamil KAVKA, jednatel inkasní společnosti
--------------------
Z pozice inkasní společnosti se obáváme, že tato novela dalším způsobem zkomplikuje pozici věřitelů a v konečném důsledku může vést k růstu počtu dlužníků.

Vladimír PROCHÁZKA, redaktor
--------------------
Nová vyhláška se nelíbí hlavně právě inkasním agenturám. Mnozí věřitelé od vymáhání malých pohledávek ustoupí a navíc nebudou moci použít na dlužníky takzvaný Damoklův meč - tedy nezaplatíš hned, později tě to bude stát mnohem víc.

Kamil KAVKA, jednatel inkasní společnosti
--------------------
My jako inkasní společnost, která primárně řeší mimosoudní vymáhání, říkáme, že i naše pozice oslabí, protože pokud dlužníci budou vědět, že jim nehrozí podání žaloby, tak logicky s námi taky nebudou mít tu tendenci tu věc tak intenzivně řešit, jako tomu je třeba doposud.

Vladimír PROCHÁZKA, redaktor
--------------------
Vyhláška, která výrazně sníží odměny advokátů a exekutorů, má začít platit od 1. března tohoto roku a navíc ministerstvo spravedlnosti spustí ještě jednu novinku. Předtím, než se věřitel rozhodne pohledávku vymáhat, musí dlužníkovi poslat dopis, ve kterém ho seznámí s aktuálním dluhem a dá mu možnost dobrovolného zaplacení. Pokud to věřitel neudělá, nebudou pak takové dluhy zřejmě soudy uznávat. Často se totiž stávalo, že člověk o dluhu vůbec nevěděl a pak ho nemile překvapil exekutor. Ode mě je to prozatím vše. Přeji prima večer.

Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Vláďa Procházka. Děkujeme.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi