Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko představenstva České advokátní komory ve věci advokáta, který vznesl námitku podjatosti soudního znalce kvůli jeho židovskému původu

Představenstvo České advokátní komory (ČAK) se na svém jednání dne 16. 1. 2012 zabývalo kauzou soudního řízení v Mostě, v němž advokát obhajující osobu stíhanou za projevy neonacismu vznesl námitku podjatosti znalce, kterou mimo jiné odůvodnil jeho židovským původem.

Představenstvo ČAK se ostře distancuje od všech projevů národnostní, rasové, náboženské a jiné nesnášenlivosti. Okolnostmi konkrétního případu se však musí a budou zabývat příslušné kontrolní, eventuálně kárné orgány České advokátní komory, neboť představenstvo ČAK nemá pravomoc na této úrovni v záležitosti rozhodovat.

Nad rámec uvedeného představenstvo ČAK poukazuje na to, že ČAK byla první profesní organizací v České republice, která se veřejně omluvila za dobové postoje a postupy tehdejší advokátní samosprávy i některých jednotlivých advokátů vůči židovským kolegům v letech 1938-1945.

představenstvo České advokátní komory

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi