Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Vyjádření ČAK ve věci advokáta, který vznesl námitku podjatosti soudního znalce kvůli jeho židovskému původu

Dnešní sdělovací prostředky se zabývají kauzou soudního řízení v Mostě, v němž advokát obhajující osobu stíhanou za projevy neonacismu, vznesl námitku podjatosti znalce, kterou mimo jiné odůvodnil jeho židovským původem. Proti postupu advokáta protestuje řada advokátů, někteří z nich podali už i podnět k zahájení šetření nezávislým kontrolním orgánem ČAK – kontrolní radou.

České advokátní komoře nejsou známy podrobnosti ze soudního spisu ani k osobě znalce v tomto řízení. Nicméně prohlašuje, že se jako samosprávná stavovská organizace všech advokátů ostře vyslovuje proti všem projevům národnostní, rasové, náboženské a jiné nesnášenlivosti.

Byla první profesní organizací, která se veřejně omluvila za dobové postoje a postupy tehdejší samosprávy i některých jednotlivých advokátů vůči židovským kolegům v letech 1938 – 1945.

Postavení advokáta není jednoduché. Advokacie zajišťuje ze zákona ústavní právo na obhajobu všem, proti nimž je vedeno trestní stíhání, bez ohledu na to jak závažného zločinu se dopustili. Obhajoba však neznamená, že by se advokát měl ztotožnit se svým klientem nebo dokonce schvalovat spáchání trestného činu. Ze zákona je sice vázán pokyny svého klienta, a to i v procesních otázkách, nicméně tyto pokyny není povinen respektovat, pokud jsou v rozporu se zákonem nebo stavovskými předpisy.
Bude nyní na příslušných orgánech České advokátní komory, aby posoudily konkrétní okolnosti celé kauzy, a pokud zjistí porušení citovaných předpisů, také vyvodily patřičné důsledky.

JUDr. Ladislav Krym, tajemník České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi