Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Setkání s novináři na téma bezplatné právní pomoci

Bezplatná právní pomoc pro potřebné a úskalí navrhované právní úpravy byly dne 17. října 2011 tématem dalšího setkání právnické veřejnosti s novináři na půdě České advokátní komory v rámci cyklu „Diskutujte s těmi, kteří zákony skutečně aplikují“.
Debaty, kterou již tradičně moderoval předseda výboru pro vnější vztahy ČAK JUDr. Václav Vlk, se zúčastnil místopředseda představenstva ČAK a člen Legislativní rady vlády ČR JUDr. Aleš Pejchal, zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková a soudkyně Obvodního soudu pro
Prahu 1 JUDr. PhDr. Alena Novotná, Ph.D.
Jak uvedl doktor Pejchal, Legislativní rada vlády letos v září ve vzácně jednomyslné shodě vrátila zpět ministerstvu spravedlnosti věcný záměr zákona o právní pomoci, podle něhož měly potřebným poskytovat bezplatně právní pomoc prostřednictvím neziskových organizací i „obyčejní právníci“ – neadvokáti či studenti právnických fakult. Za zcela nepřijatelný atak na nezávislost poskytovatele právní pomoci doktor Pejchal označil záměr, podle něhož by ministerstvo spravedlnosti vedlo seznam poskytovatelů bezplatné právní pomoci a zároveň by rozhodovalo o tom, koho na tento seznam zapíše a koho nikoliv. 
Přítomní odborníci se s poukazem na Listinu základních práv a svobod i mezinárodní závazky České republiky shodli na tom, že je třeba zaručit všem občanům přístup k právní pomoci a že za právní pomoc, poskytovanou nemajetným klientům, by měl platit stát.
Ústředním bodem diskuse bylo, zda z právní pomoci potřebným je opravdu třeba striktně vyloučit neziskové organizace či nikoliv. Pro jejich další působení v této oblasti se vyslovily, s poukazem na své osobní pozitivní zkušenosti, jak vládní zmocněnkyně Mgr. Šimůnková, zakladatelka Linky právní pomoci Nadace Naše dítě, tak doktorka Novotná, bývalá dlouholetá advokátka spolupracující i s nevládními organizacemi. S oběma oponujícími kolegy se ale nakonec shodly v tom, že právní pomoc zprostředkovanou těmito neziskovými organizacemi by měli poskytovat, snad s výjimkou základních, vyloženě „osvětových“ informací, pouze advokáti.

ivac
Foto: Blažena Kuthanová, ČAK

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi