Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

CCBE se vyjadřuje k návrhu Evropské komise revidovat směrnice o elektronických podpisech

CCBE vítá návrh Evropské komise revidovat stávající směrnice o elektronických podpisech a připravit iniciativu o vzájemném uznávání a ověřování elektronické identifikace.

Přestože se CCBE nenachází v pozici uvádět jakékoliv poznatky ohledně výhod v komerčním využití v zamýšlené revizi směrnice, doufá, že jakákoliv uskutečněná revize bude napomáhat a usnadňovat vývoj a účinnost systému e-Justice a tím i zlepšovat přístup ke spravedlnosti v Evropě.

CCBE dále zdůrazňuje, že jakékoliv řešení by mělo respektovat principy subsidiarity a proporcionality a mělo by být zaměřeno více na součinnost (interoperabilitu) než na harmonizaci jako takovou.

Elektronické podpisy a ostatní formy elektronické identifikace a ověřování jsou často využívány (ať již více či méně) v mnoha zemích a umožňují advokátům činit množství úkonů, jako např. vyplňování podání pro soud či jiné veřejné orgány či vedení přeshraničních řízení a transakcí.

I jiné aplikace by mohly být vyvinuty skrze tyto technologie, např. oblasti právní pomoci či transakce vztahující se k poplatkům a DPH. Je vhodné upozornit na fakt, že některé členské státy, jako je UK nevyužívají v rozsáhlé míře elektronické podpisy pro tyto účely, upřednostňují využití řešení hesel a PIN kódů.

http://www.ccbe.eu/fileadmin/user_upload/NTCdocument/EN_02052011_CCBE_Pos1_1304344346.pdf

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi