Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko CCBE k návrhu nařízení Komise na vznik společného evropského azylového systému a na zrušení směrnice 2013/32/EU o společných řízeních

Dne 23. února 2017 vydala CCBE stanovisko k návrhu nařízení Evropské komise na vznik společného evropského azylového systému a na zrušení směrnice 2013/32/EU o společných řízeních pro přiznávání a odnímání statusu mezinárodní ochrany. CCBE zastává názor, že ačkoli je návrh Komise posilující některá práva žadatelů o azyl, krokem správný směrem, bude vyžadovat některé úpravy.

CCBE vítá zavedení principu bezplatné právní pomoci pro žadatele o azyl, ale upozorňuje na problematické výjimky, kdy může být tato pomoc dle návrhu odepřena. Další připomínky CCBE se týkají zjednodušení a zkrácení procesu poskytnutí mezinárodní ochrany. CCBE navrhuje prodloužení lhůty na podání žádosti o azyl, jakož i prodloužení lhůty na podání odvolání proti rozhodnutí, a dále navrhuje poskytnutí služeb překladatele při podání žádosti. Závěrem CCBE ve svém stanovisku varuje před navrhovaným automatickým odmítáním žadatelů o azyl přicházejících ztzv. bezpečných třetích zemí bez možnosti zvážit situaci každého jednoho žadatele.

Celé stanovisko CCBE je kdispozici vanglickém jazyce zde

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi