Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Poziční války rodičů vždy odnáší dítě

17.10.2016, Lidové noviny, str. 14, Kristián Léko

„Rozvádějící se manželé se musí hned na začátku rozhodnout, jestli se rozejdou jako rozumní lidé, nebo zda budou roky válčit před soudy o děti a majetek,“ říká v rozhovoru advokátka Daniela Kovářová, autorka seriálu LN o rodinném právu.
 
* LN Proč lidé chodí za advokátkou specializující se na rodinné právo?
 
Jedna skupina lidí přichází ve chvíli, kdy už jsou zcela zoufalí z letitého a vyhroceného soudního sporu. Chtějí vědět, kde udělali chybu a jak by to šlo rychle skončit. Řeknou si, že když nikdo jiný nepomohl, tak zkusíme Kovářovou (smích). Ale ono to nefunguje tak, že já mávnu kouzelným proutkem a vše je vyřešeno. Raději proto pracuji s těmi, kteří za mnou chodí ve chvíli, kdy už je krach vztahu nevyhnutelný. Ptají se, co mají dělat a jak jim právo může pomoci. Je to skvělé v tom, že je mohu hned v počátku zarazit, aby nepokračovali v naivní víře, že vždy dosáhnou svého. Lidé mají často úplně zkreslené představy o tom, jak funguje soudnictví, a vydávají se slepými uličkami.
 
* LN Lidé tedy vyhledávají právní radu až ve chvíli, kdy je vztah definitivně rozvrácený?
 
Obvykle ano. I když v poslední době zaznamenávám i případy, kdy za mnou přijde jeden z partnerů rozvráceného vztahu, který jej ale nechce definitivně zbourat. Obvykle se ptá manželka, která váhá, zda podat návrh na rozvod, nebo jestli se raději pokusit vztah zachránit. Často si uvědomí, že po rozvodu by na tom byla výrazně hůř, a ze vztahu odejít nechce. To já velmi preferuji, jsou to totiž právě ženy, které rozvodové řízení mnohem hůře nesou.
 
* LN Je častým důvodem k rozvodu nevěra?
 
Skoro bych řekla, že nevěra jako důvod pro rozpad vztahu je výjimečná. Obvykle je to poslední vnější projev dlouhodobě dysfunkčního vztahu. Z mojí zkušenosti plyne, že většina mužů je promiskuitních a nevydrží dlouho v manželství s jednou ženou. V jejich očích je ideálem mít tu a tam milenku a vracet se domů ke své ženě. Hodně záleží na tom, jak šikovně to dělají, zda tím manželství ničí a zda je to manželka ochotná tolerovat, přijde-li na to. Typickým důvodem rozvratu manželství jsou odlišné představy o vzájemném soužití. Ty se navíc během doby trvání vztahu mohou měnit. Existují určitá zlomová období: narození dětí, dospívání dětí a konečně krizový moment, když děti odejdou z domu a manželé musí zase žít jen spolu. Není výjimečné, že po odchodu dětí už manžele nepojí vůbec nic.
 
* LN Orientují se lidé dobře v různých řízeních, která rozvod doprovázejí?
 
Lidé obvykle vědí, že před rozvodem musí proběhnout řízení o dětech. Ale neuvědomují si, že z rozvodového řízení se může stát boj. A hned na začátku si rozvádějící partneři musejí vybrat cestu, kterou se vydají. Zda se dohodnou a řízením projdou ruku v ruce jako rozumní lidé, možná někdy snad i jako přátelé. Když se to povede, tak je to snesitelnější i pro děti. A pokud ne, tak to bude válka, a to v každé fázi – v opatrovnickém řízení o dětech, v řízeních o rozvodu i o vypořádání společného jmění manželů.
 
* LN Na čem se lidé musí dohodnout, aby se nestrhla válka, ať už o děti, nebo o majetek?
 
Dohoda je dvojího typu. V prvním případě se manželé dohodnou na všem – výchově dětí, majetkových a bytových poměrech, výživném. Soud o tom vyžaduje písemnou smlouvu s ověřenými podpisy. Potom manžele jen formálně vyslechne, často ani nemusí jít k soudu. Podmínkou ale je, že opatrovnický soud schválí jejich dohodu o dětech. Druhá forma dohody je taková, že jeden manžel podá návrh na rozvod a druhý se k němu připojí. Pak stačí, když jsou schopni se shodnout na příčině rozvratu manželství. Což je vlastně taková dohoda o tom, že nebudou prát špinavé prádlo na veřejnosti. Soud potom manželství rozvede a příliš se v tom nepitvá. A pak je třetí varianta, když se nedohodnou na ničem. Pak je rozvod konfliktní a opravdu to stojí za to... Přes 80 procent lidí ale uzavře některou z dohod a rozvede se slušně.
 
* LN Z jakých důvodů ke konfliktním rozvodům dochází?
 
Část jich jde na vrub toho, že jeden se rozvést nechce, třeba druhého miluje nebo je na něm závislý. Velké šance ale nemá, soudci téměř nikdy návrhy na rozvod nezamítají. Můžete se bránit, protáhnout to, ale dříve nebo později vás rozvedou. Druhý typ sporného rozvodu se týká situace, kdy se slabší z manželů – typicky mladá matka na rodičovské dovolené – snaží přesvědčit soud, že rozvrat nijak nezavinil. Soud mu pak může přiznat sankční výživné po dobu tří let. Ale v praxi jsem se nesetkala s tím, že by se to povedlo. Až na výjimky oba přiložili svou cihličku k rozvratu vztahu. Obě strany volají k soudu příbuzné, přátele, všichni trochu lžou a soud nakonec řekne, že se to neprokázalo. Úspěch by to mohlo slavit asi jen v situaci, když by muž přišel k soudu a řekl: „Měl jsem hodnou ženu, ale já truhlík jsem se zamiloval do jiné a všechno jsem zničil.“ Muži, kteří jednoznačně rozvrátí manželství, ale obvykle cítí vinu a nerozvádí se sporně. Zažila jsem mnoho mužů, kteří se zamilovali, nechali vše manželce – dům, děti, výživné – a odešli za novou ženou. Znám dokonce takové, kteří to udělali opakovaně.
 
* LN Zmiňovala jste, že lidé před soudem často lžou. Je to u rodinných sporů častější než jindy?
 
Řada lidí si u soudu vymýšlí. Často to nemusí být přímo lež, ale z reality si vytáhnou jen to, co se jim hodí. Víte, každý vztah se dá popsat jako kalamitní, když vytáhnete jen krize a hádky, nebo naopak jako růžový, když mluvíte jen o hezkých chvílích.
 
* LN Vy jako advokátka klientům radíte, jakou část pravdy před soudem říci?
 
Samozřejmě to umím a řadu let jsem to dělala. V posledních letech s tím ale mám vnitřní problém, protože vidím, že je to vlastně špatně. Klient sice vyhraje jednu bitvu, ale nezíská stabilní mezilidský vztah. V opatrovnických věcech lze hned po právní moci soudního rozhodnutí podat nový návrh. Takže paradoxně doporučuji klientům, aby se právu vyhnuli a problém řešili jinak. Nemyslím protiprávně, ale psychologicky, za pomoci mediace.
 
* LN Dá se říci, že ze všeho nejhorší jsou boje o děti?
 
Statistika ukazuje, že zhruba dvě třetiny rodičů jsou schopny se na způsobu péče o děti dohodnout. Ale ta zbývající třetina zaplňuje veškerý čas soudců. Ti lidé se do krve hádají a zatahují do toho i své děti a na obou stranách stojí právníci. My sice pomáháme našim klientům, ale věci samé vlastně škodíme. Rodiče někdy zapomínají na to, že se skrze dítě budou ještě patnáct dvacet let stýkat. Je hrozné, že se dříve tak milovali – a teď jsou schopni zničit život svého dítěte jenom kvůli svým pozičním válkám.
 
* LN Takže chtějí hlavně zvítězit nad tím druhým – nemělo by ale u rodinných sporů jít o nejlepší zájem dítěte, nikoli rodičů?
 
No jo, to je moc hezký teoretický koncept. V praxi ale nefunguje. Kdybychom oba rodiče poslali na detektor lži, tak jsem si jistá, že by řekl, že oba jsou vnitřně skutečně přesvědčeni, že pro dítě dělají to nejlepší. Nejlepší samozřejmě je, když rodiče zůstanou spolu. Ale na to není žádná páka. Podívejte se, před takovými třiceti lety bylo dítě zkrátka svěřeno matce, otec měl minimální práva a prakticky se s ním nesměl stýkat. To sice mohl nést špatně, ale dítě mělo jistotu a v klidu vyrostlo s matkou. Dnes je situace opačná, rodiče jsou si rovni a přou se o každou maličkost. Situace jsou někdy tak vypjaté, že se hádají o očkování, náušnice v dívčím oušku, o volbu školy. Do toho všeho je třeba se ptát i dítěte. Výsledkem je buď dítě psychicky labilní, které se v noci počurává, nebo dítě pokrytecké, které vykořisťuje oba rodiče a vyhrožuje jim, že u soudu řekne, že chce být s tím druhým.
 
* LN Kdy z toho dítě unikne?
 
Právně v osmnácti, fakticky kolem třináctého roku, kdy se připojí na sociální sítě a přestane s rodiči komunikovat. A kolem patnáctého roku si vždy postaví hlavu. Bohužel pak obvykle volí toho rodiče, který vyžaduje méně povinností. Matky, které trvají na domácích úkolech, čištění zubů a časné večerce, se diví, že dítě jde za otcem, u něhož může hrát počítačové hry dlouho do noci.
 
* LN Je podle vás špatně, že je dnes středobodem všeho dítě?
 
Rodiče mají pocit, že musí být s dětmi každou vteřinu. Říkávají mi, že s ním musí být přesnou polovinu času, aby během ní vyrovnali špatný vliv toho druhého. No chudák to dítě! To by mělo být část dne samo, jenže zvláště u střídavé péče nebo širokého styku je vidět, že ty děti žádný volný čas nemají. Rodiče jim vytvoří takový program, že jsou daleko zaměstnanější než dospělí. To není dobré ani pro rodiče. Měli by si užívat svůj život. Koncentrace výlučně na dítě nakonec není dobrá pro nikoho.
 
* LN Platí zde poučka, že sebehorší dohoda je lepší než sebelepší rozsudek?
 
Jednoznačně. Mohla bych vyprávět i o případech, kdy jsme s advokátem protistrany přesvědčili klienty – v podstatě proti jejich vůli –, aby se dohodli. Vždy doporučuji, aby dali z ruky kalkulačku. Dva matematici mi při rozvodu ukazovali matematický vzorec na rozpočítání času dítěte, čas v nemoci, kroužcích. To je přece úplně směšné.
 
***
 
Skoro bych řekla, že nevěra jako důvod pro rozpad vztahu je výjimečná. Obvykle je to poslední vnější projev dlouhodobě dysfunkčního vztahu.
 
Zhruba dvě třetiny rodičů jsou schopny se na způsobu péče o děti dohodnout. Ale ta zbývající třetina zaplňuje veškerý čas soudců.
 
Rodina a právo: obsah kurzu
 
Každý z 28 dílů kurzu Rodina a právo nabízí velké téma a téma menší, doplňující, jež zpracovává důležitý aspekt velkého tématu 17. 10. Volné a nesezdané soužití Co vlastní nesezdaní partneři 18. 10. Proč se ženit? Předmanželské smlouvy 19. 10. Manželská práva/povinnosti Marnotratný manžel 20. 10. Manželství po čtyřicítce Zúžení společného jmění manželů 21. 10. Tchyně a další příbuzní Mediace nebo meditace 22. 10. Rozvod dohodou Co když máme děti
 
24. 10. Konfliktní rozvod Jsme rozvedeni – a co dál 25. 10. Homosexuálové a lesby Co když má partner dítě 26. 10. Mezinárodní manželství Jak se unáší dítě 27. 10. Životní úroveň manželů Musím ho živit i po rozvodu? 29. 10. Výživné vzdáleného bratrance Soudím se s rodinným příslušníkem 31. 10. Spoluvlastnictví jako ďáblův vynález Jak žádat o vrácení daru 1. 11. Manželské majetkové právo Exekutor sahá na společný majetek
 
2. 11. Vypořádání společného jmění Co způsobí čas 3. 11. Jak spravovat majetek dítěte Co musí schvalovat soud 4. 11. Rodinná firma Jak vypořádat podílové spoluvlastnictví 5. 11. Matkou dítěte rodička Jak uměle stvořit dítě 7. 11. Adopce nezletilého dítěte Osvojení zletilého 8. 11. Matkou za svobodna Tvrdý život samoživitelek 9. 11. Péče o nezletilé dítě Manželská a partnerská výchova
 
10. 11. Dítě odloučených rodičů Střídavá péče a další podoby styku 11. 11. Jak uživit dítě Vězení za neplacení výživného
 
12. 11. Zletilé dítě Když dítě žaluje rodiče 14. 11. Dítě a soud Lesk a bída sociálek 15. 11. Střecha nad hlavou Jak se zbavit nezdárného potomka 16. 11. Intimní domácí násilník Procesní postup proti agresorovi 18. 11. Kriminalita v rodině K čemu je osoba blízká 19. 11. Když život odchází Dědictví jako tečka za životem
 
Foto popis| Nejlepší pro dítě je, když rodiče zůstanou spolu. Na to ale soudy ani advokáti žádnou páku nemají, říká Daniela Kovářová.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi