Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nakládat s penězi v úschově? To je nepřípustné...

19.8.2016, Hradecký deník, str. 4

Co je vlastně instituce, jíž se říká advokátní úschovna? A proti jejímž pravidlům se provinil právník David Burjánek? To vysvětlují informace z webové stránky České advokátní komory.

* Kde jsou peníze uschovány?

Vždy na zvláštním účtu na jméno advokáta označeném jako advokátní úschova. Při výběru bankovního ústavu je advokát povinen přihlédnout k případným požadavkům klienta.
Na jednom účtu může být vždy pouze jedna úschova! Majetek klienta je tak oddělený od majetku advokáta a nehrozí tedy jeho zahrnutí do pozůstalosti, majetkové podstaty při úpadku advokáta nebo jeho ohrožení v exekuci vedené proti advokátovi.
Složení peněz na účet je advokát povinen klientovi na jeho žádost potvrdit.

* Jaká je odměna advokáta?

Odměna advokáta za úschovu peněz je vždy smluvní; advokátní tarif tuto otázku neupravuje. Na výši odměny se tedy musí advokát s klientem vždy dohodnout.

* Může advokát s peněžními prostředky po dobu úschovy nakládat?

Platby z uložených peněz klienta ve prospěch advokáta nejsou přípustné, s výjimkami stanovenými právními předpisy, dohodou s klientem či nařízením soudu či jiným oprávněným orgánem. Advokát je povinen kdykoli potvrdit klientovi stav peněžních prostředků na účtu.

* Jaké jsou možnosti ochrany, když advokát neplní povinnosti?

Pokud klient zjistí, že advokát při nakládání s peněžními prostředky pochybil, může žádat okamžitou nápravu. Pokud toto není možné, nebo pokud advokát nápravu nezjedná, může dát podnět České advokátní komoře k provedení okamžité kontroly. Zároveň s tím (zejména jeli obava, že advokát neoprávněně nakládá s peněžními prostředky) může klient podat u příslušného soudu žalobu na vydání věci s návrhem na předběžné opatření, kterým by soud zakázal advokátovi s peněžními prostředky nakládat.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi