Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Konverze dokumentů – novinka v možnostech předání elektronického výstupu

3. 2. 2016

V současné době může advokát dokument zkonvertovaný do elektronické podoby předat na CD/DVD (či na vlastní PC) nebo jej zaslat do Úschovny.
Nově, takto zkonvertovaný dokument, může advokát předat přímo do datové schránky subjektu, kterému zkonvertovaný dokument chce poskytnout (to vše v rámci systému CzechPoint). Odeslání je ovšem možné pouze do datové schránky soukromoprávních subjektů (např. datové schránky fyzických osob, datové schránky právnických osob a dále datové schránky notářů či exekutorů přestože v systému datových schránek vystupují jako orgány veřejné moci). Nelze tuto novinku tedy použít vůči orgánům veřejné moci (soudy, státní úřady, ČAK apod.)

Podrobné vysvětlení nové funkce naleznete na webových stránkách CzechPointu.
http://www.czechpoint.cz/web/?q=node/658

Nicméně Česká advokátní komora upozorňuje na úskalí spojené s odesláním zkonvertovaného dokumentu přímo do datové schránky ze systému CzP, neboť příjemce datové zprávy v takovém případě jako odesílatele uvidí Automat CzP, nikoliv samotného advokáta, a ani v datové schránce advokáta nebude v odeslaných zprávách informace o tom, že zprávu odeslal.
Systém CzP advokátovi poskytne „Potvrzení o předání výstupu z provedené konverze“, to ovšem nenahradí doručenku, kterou by advokát mohl potřebovat k případnému dodržení lhůt.

Odesílání zkonvertovaných dokumentů prostřednictvím datové schrány jako takové zůstává nezměněno.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi