Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Komora podá kvůli kauze Rath kárnou žalobu

1.10.2015, Právo, str. 9, (bja)

Česká advokátní komora podá kárnou žalobu na advokáta Michala Pacovského, který několik hodin zastupoval exhejtmana Davida Ratha. Informovala o tom včera mluvčí komory Iva Chaloupková.
Advokát Pacovský je strýcem soudce Roberta Pacovského, který Ratha nedávno nepravomocně poslal na 8,5 roku do vězení za korupci. Rath tvrdí, že jej sám Pacovský kontaktoval a nabídl se, že převezme jeho obhajobu. Exhejtman proto vypověděl svým předchozím obhájcům plnou moc. Manévrem pak zdržel rozhodnutí soudu ve své kauze. Pacovský si pak ale obhajobu rozmyslel, tvrdil, že si myslel, že jde o jinou kauzu, a soud musel Rathovi přidělit advokátku ex offo. Státní zástupce Petr Jirát tehdy označil celý postup za obstrukci. Tajemník komory proto už letos v květnu podal kontrolní radě podnět k přezkoumání jeho postupu. Na profesní organizaci advokátů se obrátil i sám Rath.
„Členové kontrolní rady dospěli k názoru, že okolnosti nasvědčují tomu, že dotyčný advokát mohl při přebírání kauzy klienta pochybit a porušit tak ustanovení zákona o advokacii,“ uvedla Chaloupková.
Pacovskému hrozí napomenutí, pokuta, dočasný zákaz výkonu profese až na tři roky či vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Právo se tedy zeptalo na kárnou žalobu advokáta Pacovského. Ten byl však na informace skoupý.
„Já vůbec nevím, že nějaká kárná žaloba je. Nejsem si ničeho vědom, kromě té vykřičené kauzy s panem Rathem,“ řekl Pacovský. Rath věří, že celá věc je spiknutím Pacovských. „Bude zajímavý výsledek žaloby, až zjistí, že advokát Pacovský jednal po dohodě se synovcem soudcem,“ napsal Právu v SMS zprávě.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi