Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Česká advokacie slavila 25 let své obnovené nezávislosti – konferencí a slavnostním večerem

23. 9. 2015

Odbornou konferencí na téma „Advokátní mlčenlivost – imanentní součást spravedlnosti“ a slavnostním večerem si dne 18. září 2015 česká advokacie připomněla 25. výročí své obnovené nezávislosti.

Konferenci, která se konala pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana v paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze, zahájil a moderoval předseda České advokátní komory JUDr. Martin Vychopeň.

Česká advokátní komora denně projednává podněty a dotazy týkající se advokátní mlčenlivosti, která se stala doslova ústředním tématem nejen této konference, ale advokacie vůbec, a je tedy minimálně zarážející, že přes velký avizovaný zájem jsme nakonec mnoho kolegů advokátů na konferenci postrádali.

Konference, na které vystoupily skoro dvě desítky řečníků z řad předních odborníků-advokátů, se zaměřila na pojem advokátní mlčenlivosti hned v třech rovinách: obecně a v mezinárodním kontextu, z pohledu trestního řízení a konečně v oblasti civilního práva.

Videozdravici přednesl prezident Mezinárodní advokátní komory (IBA) David W. Rivkin. Zajímavé a přínosné příspěvky přednesli bývalí předsedové ČAK, JUDr. Karel Čermák, JUDr. PhDr. Stanislav Balík a JUDr. Vladimír Jirousek, ale také ostatní členové představenstva a dalších orgánů a sekcí ČAK, jako např. JUDr. Antonín Mokrý, JUDr. Michal Žižlavský, Mgr. Robert Němec, LL.M., JUDr. Jiří Císař, JUDr. Milan Kyjovský, Mgr. Miroslav Krutina, JUDr. Monika Novotná nebo JUDr. Martina Doležalová, Ph.D. Vystoupil také JUDr. Ľubomír Hrežďovič, současný předseda Slovenské advokátní komory,  a velice zajímavý příspěvek o hromadném sledování advokátů a jejich klientů ze strany vlád přednesla r.pr. Maria Slazak, prezidentka Rady evropských advokátních komor. Otázkám advokátní mlčenlivosti v oblasti trestního řízení se věnoval také JUDr. Tomáš Sokol nebo JUDr. Daniel Volák, vztahu advokátní mlčelivosti a spravedlivého procesu ústavní soudce JUDr. David Uhlíř. Vybraným otázkám mlčenlivosti v právu civilním patřily příspěvky například JUDr. Daniely Kovářové nebo doc. JUDr. Aleny Mackové, Ph.D., která se zaměřila na téma právní pomoc osobám v nevýhodě.

Oslavy 25 let obnovení nezávislosti české advokacie pokračovaly večerním společenským programem na obou scénách Národního divadla. Předseda ČAK JUDr. Martin Vychopeň postupně na obou scénách vystoupil se slavnostním bilancujícím projevem. Osobně přijeli pogratulovat také Maria Slazak, prezidentka CCBE, a Michel Benichou, první viceprezident CCBE.

Program pokračoval vystoupením studentů Pražské konzervatoře, kteří si připravili výběr z obnovených komorních skladeb advokáta a téměř zapomenutého skladatele Jana Nepomuka Kaňky; díky odkazu jeho vdovy je Kaňkův palác na pražské Národní třídě již přes sto let majetkem české advokacie.

Na Historické scéně Národního divadla následoval výběr slavných operních árií a na Nové scéně Národního divadla slavná baletní čísla.

Po slavnostním ohňostroji v zahradách Slovanského ostrova pokračoval společenský večer spojený s rautem v paláci Žofín až do pozdních nočních hodin.

Podrobnou zprávu z oslav 25 let obnovení nezávislosti české advokacie, včetně mnoha zajímavých konferenčních příspěvků, pro vás připravujeme.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi