Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Slavnostní odhalení soch sv. Yva a Viktorina Kornela ze Všehrd

16. 9. 2015

V rámci oslav 25. výročí obnovení nezávislosti české advokacie předseda ČAK JUDr. Martin Vychopeň dne 14. září 2015 slavnostně odhalil v pražském Kaňkově paláci dvě nové sochy, které vhodně doplní výzdobu sídla České advokátní komory – sochu svatého Yva a sochu Viktorina Kornela ze Všehrd.

Neformální akce se zúčastnili především členové představenstva ČAK, čestným hostem byl dlouholetý předseda ČAK JUDr. Karel Čermák, který měl zásadní podíl při rozhodování o tom, jaké osobnosti pro sochařské ztvárnění vybrat.
Jak řekl ve svém krátkém vystoupení emeritní ústavní soudce a právní historik JUDr. et PhDr. Stanislav Balík, to, koho si pozveme domů nebo jehož sochu si domů dáme, svědčí o tom, jací jsme. V případě sv. Yva Bretaňského (1253-1303), obhájce chudých, i Viktorina Kornela ze Všehrd (1460-1520), humanistického spisovatele a právníka, autora významného díla „O práviech, o súdiech i o dskách země české knihy devatery“ se podle Balíkových slov jedná osobnosti, které braly advokacii jako službu, a nikoliv jako byznys.

Sochy v nadživotní velikosti jsou umístěny ve výklencích na první podestě schodiště a dobře souzní s barokním Kaňkovým palácem. Jak vysvětlil jejich autor, sochař a malíř Václav Krob, modeloval je postupně z umělého kamene, materiálu, který na pohled připomíná pískovec, ale umožňuje vytvořit i detaily, které pravý kámen nedovolí.

Sídlo ČAK zdobí již od prosince 2011 také busta Jana Nepomuka Kaňky (1772-1865), významného pražského advokáta a hudebního skladatele; díky odkazu jeho vdovy je dům již přes sto let majetkem české advokacie.

ivac

Foto Jakub Stadler
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi