Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokacie vítá jasné a srozumitelné stanovisko ve věci domovních prohlídek u advokátů

24. 8. 2015

Trestní kolegium Nejvyššího soudu České republiky přijalo přelomové stanovisko v záležitosti domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor prováděných u advokátů.

Česká advokátní komora (ČAK) dlouhodobě poukazovala na nejasné a nesprávné výklady ustanovení § 85b trestního řádu, které upravuje postup při provádění domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor u advokátů, zejména na porušování ústavního práva na obhajobu a na právní pomoc klientů, kteří neměli s trestním stíháním, v rámci kterého prohlídky probíhaly, nic společného.

Orgány policie, státní zastupitelství ale i soudy nepostupovaly jednotně, a to ani při samotných prohlídkách, ani v následném soudním řízení o nahrazení nesouhlasu zástupce ČAK s nahlížením do listin nacházejících se na místech, kde advokáti poskytovali právní služby.
Česká advokátní komora byla dokonce nucena k faktickému odmítání pokynů orgánů činných v trestním řízení k vydání u ní uložených listin, kdy jí byly ukládány pořádkové pokuty, později na základě řádných či mimořádných opravných prostředků zrušované.

Česká advokátní komora proto vítá stanovisko NS ČR, které se z velké části přiklonilo k argumentaci ČAK a které poskytuje jasný a srozumitelný návod pro orgány činné v trestním řízení, jak postupovat před nařízením takových prohlídek, při prohlídkách samotných a následně i v dalším řízení. Stanovisko NS ČR vyvolalo kladné ohlasy nejen v advokátní veřejnosti, ale i ve sdělovacích prostředcích (viz rubrika Z médií na www.cak.cz)

Úplné znění stanoviska NS ČR naleznete v příloze.

 

Tpjn 306 2014 - znění stanoviska NS, pdf 272kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi