Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

O potrestání advokáta Pacovského z kauzy Rath rozhodne komora v září

30.7.2015, Právo, str. 5, Josef Koukal

Rozhodnutí, zda bude advokát Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, potrestán za své angažmá v kauze exposlance Davida Ratha (ČSSD), přijme profesní komora advokátů v září. V kárném řízení mu hrozí až vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

„Skončilo přezkumné stadium přešetření podnětu pana tajemníka (tajemník komory Ladislav Krym podal v květnu podnět na základě zpráv z médií, pozn. red.), v jehož rámci se k záležitosti vyjádřil i doktor Pacovský,“ sdělila Právu mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková. „Nyní bude o celé věci referováno kontrolní radě ČAK, která pravděpodobně v září definitivně rozhodne, zda jeho postup byl v souladu s advokátními předpisy či nikoliv. V tom případě by byla předsedou kontrolní rady ČAK podána na doktora Pacovského kárná žaloba,“ dodala Chaloupková.

Napomohl k odkladu rozsudku
Pacovský 15. května podepsal plnou moc k zastupování Ratha v jeho korupční kauze, kterou u středočeského krajského soudu ve stejné době rozhodoval coby předseda senátu advokátův synovec Robert. Druhý den klientovi zplnomocnění vypověděl a následně se k soudu nedostavil.
Rath, který po skoro dvouletém hlavním líčení těsně před pronesením závěrečné řeči ukončil oficiální spolupráci se svými dvěma předchozími obhájci, Adamem Černým a Romanem Jelínkem, se tak ocitl bez právního zastoupení.
Ačkoli mu soud obratem určil obhájce ex offo, dosáhl přinejmenším dvouměsíčního zdržení, než došlo na závěrečné řeči a vynesení rozsudku. Jím byl zatím nepravomocně odsouzen na 8,5 roku do vězení.
Advokát Pacovský se bránil podezření, že Rathovi pomáhal se záměrnými obstrukcemi tím, že při podpisu plné moci údajně nevěděl, o jaký případ jde. „Jestli byl někdo podveden, tak jsem to byl já,“ prohlásil advokát. Podle Ratha to byl naopak Pacovský, kdo ho vyhledal a nabídl své služby s tím, že svého synovce soudce dobře zná a ví, jakou taktiku na něj při obhajobě zvolit.
Advokátovi, který se provinil, hrozí různě přísné sankce, od napomenutí přes pokutu až do výše stonásobku minimální mzdy po dočasný zákaz výkonu advokacie až na tři roky nebo dokonce vyškrtnutí z profesní komory, členství v níž je v Česku pro výkon advokacie povinné.

***

Skončilo přezkumné stadium přešetření Iva Chaloupková, ČAK
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi