Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Představenstvo ČAK varuje před ratifikací Dohody o Jednotném patentovém soudu

28. 7. 2015

Představenstvo ČAK na svém zasedání konaném 21. 7. 2015 schválilo své stanovisko k Dohodě o Jednotném patentovém soudu s přihlédnutím k návrhu poplatkového řádu.
Ve stanovisku jsou zopakovány principiální výhrady ČAK k navrhovanému systému patentového soudnictví v Evropě, jak jej předpokládá Dohoda o Jednotném patentovém soudu. Tento systém by poprvé v historii státních útvarů na území ČR převedl plnou jurisdikci pro určitý typ civilních řízení na nadnárodní orgán mimo území ČR. Česká republika by tak nemohla garantovat zachovávání základních práv a svobod v této oblasti civilních sporů.
Stanovisko ČAK se dále kriticky vyjadřuje k velmi vysoké výši soudních poplatků a nákladů řízení před Jednotným patentovým soudem. Soudní poplatek v průměrné věci lze odhadovat na cca 100.000 EUR a náhrada nákladů zastoupení by mohla činit cca 600.000 – 800.000 EUR, což více než stokrát převyšuje obvyklé náklady obdobného sporu před českými soudy.
Pro většinu českých podnikatelů, zejména malých a středních podniků, by taková výše nákladů představovala překážku bránící v přístupu ke spravedlnosti.

Úplné znění stanoviska naleznete v příloze.
 

Stanovisko České advokátní komory k Dohodě o Jednotném patentovém soudu s přihlédnutím k návrhu poplatkového řádu, pdf 101kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi